Wat jij moet weten over printerpapier

Over printerpapier bestaan nogal wat misverstanden. Maar één ding is zeker: met het goedkoopste papier is misschien je portemonnee wel beter af maar het milieu vaak niet. Hoe kies je dan het juiste printerpapier? We helpen je op weg.

Dit artikel wordt je aangeboden door Xerox. De redactie van PCM was niet betrokken bij de totstandkoming ervan.

Misschien weet je hoe nieuw papier wordt gemaakt. Het wordt vervaardigd van cellulose (pulp), een belangrijk bestanddeel van hout. Daarnaast is bij nieuw en gerecycled papier veel water en energie nodig voor de productie en dat zorgt voor een belasting van het milieu. Maar hoe weet nu je welk papier je moet hebben?

Duurzaam bosbeheer

Op vrijwel elk pak papier dat je tegenwoordig aanschaft staat het FSC-keurmerk. Dit wil zeggen dat de bomen die gebruikt zijn voor de productie van dit papier uit verantwoord beheerde bossen komen. De Forest Stewardship Counsil certificeert bedrijven die dit papier leveren en controleert of de afspraken worden nagekomen. Minder bekend is dat het FSC-label verschillende gradaties heeft: 100%, Mix of Recycled. In het laatste geval is het papier geheel vervaardigd uit gerecycled materiaal. Dit label zie je vooral op verpakkingsmateriaal.

Wat jij moet weten over printerpapier-15797183

© CIDimport



















 

Naast FSC is ook het PEFC-logo op printerpapier terug te vinden. Dit staat voor ‘Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes’ en ook dit is een logo voor duurzaam bosbeheer dat ongeveer dezelfde certificeringen hanteert als FSC.

Het meeste papier wordt gemaakt van hout. Toch wordt er ook geëxperimenteerd met ander materialen. Zo is er inmiddels papier dat is vervaardigd van Nederlands olifantsgras. Het groeit uitstekend op braakliggende terreinen en omdat de grondstof lokaal wordt verbouwd is er minder energie nodig voor transport.

Chemicaliën en energieverbruik

Wist je dat het evenveel energie kost om papier te maken van hout als van oud papier? En wist je dat je bij het recyclen van oud papier altijd nieuwe houtvezels nodig hebt om er weer nieuw papier van te kunnen maken? Om papier wit te krijgen moet het eerst gebleekt worden. De makkelijkste manier om dit te doen is chloor te gebruiken maar dit vormt wel een belasting voor het milieu. Steeds meer papierleveranciers stappen over op andere, milieuvriendelijkere processen. Je kunt dit vaak zien aan het ‘100% chlorine free bleached’-logo.

Je kunt nog een stap verder gaan door voor papier dat voorzien van het Nordic Ecolabel, der Blaue Engel of Europees Ecolabel. Deze labels zeggen niet alleen iets over de grondstoffen maar geven aan dat door energie- en waterbesparing, afvalreductie of het verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen naar lucht, water en bodem veel minder belastend zijn.

Sinds kort is er ook C2C oftewel Cradle-to-Cradle printerpapier. Dit printpapier is 100% gerecycled en gemaakt van oud papier. Voor de productie van dit mooie witte papier komt geen boom te pas, wordt 72% elektriciteit en 83% water bespaard en wordt de CO2 emissie met 52% verlaagd.

Duurzame printer

Alles valt of staat uiteindelijk met de printer die je gebruikt. Veel lasers en inkjets produceren niet alleen zelf veel printafval maar zijn ook gevoelig voor het soort papier dat je gebruikt. Wanneer het papier te dun, te ruw, te glad of niet wit genoeg is, loopt het papier vast of worden de afdrukken niet mooi. Nieuwe printers zoals de vaste inkt printers van Xerox gebruiken geen inkt of poeder maar vaste blokjes die worden gemaakt van niet-giftige wassen, harsen en verfstoffen en zo’n 30% biologisch hernieuwbaar materiaal bevatten. Door het speciale printprocedé zien de afdrukken er net zo mooi uit op medium- of kringlooppapier.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten