Wat is er allemaal nieuw in Android Nougat?

Android 7.0 Nougat is de meest recente versie van het besturingssysteem van Google. Inmiddels is het OS uitgebracht voor de eerste Nexus-toestellen, en later wordt het voor meer apparaten beschikbaar gemaakt. In dit artikel kijken we naar wat er allemaal nieuw is in het besturingssysteem.

Lees ook: 'Zo installeer je Android 7.0 Nougat op je Nexus-telefoon.

 

Splitscreen

Normaal gesproken heb je één app per keer open op je Android-telefoon, maar in Nougat wordt het mogelijk apps in splitscreen naast elkaar te draaien. Multitasking wordt daardoor aantrekkelijker. Je kunt bijvoorbeeld een mail-app naast een browser open hebben, of een muziekspeler naast een tekstverwerker. In het verlengde daarvan krijgen televisies die op Android TV draaien, vanaf de Android Nougat-update een picture-in-picture-optie.

De functie bestond overigens al eerder in oudere Android-tablets, zoals de Samsung Galaxy Tab S Pro 10.5 of tablets van LG. Deze functie is echter native in Android Nougat zodat iedereen het kan gebruiken.

 

 

Nieuwe notificaties

Het notificatiescherm, en het systeem voor andere meldingen gaat in Android Nougat op de schop. Het moet vooral overzichtelijker en sneller worden. Zo tonen meldingen op het vergrendelscherm meer informatie, zoals bij emails waar je gelijk een deel van de inhoud ziet.

 

 

Je kunt vanuit het notificatiescherm reageren op berichten

Tevens kun je straks vanuit het notificatiemenu een berichtje terugsturen, een functie die je misschien al wel kent van Hangouts. Heb je een nieuw chatberichtje ontvangen, dan kun je daar meteen op antwoorden zonder de bijbehorende app helemaal op te starten. Android Nougat toont simpelweg een pop-up-menu op je homescherm, waarin je direct een berichtje terug kunt typen.

 

 

Nachtmodus

We weten inmiddels dat het blauwe licht van monitoren slecht is voor je nachtrust. Hetzelfde geldt voor smartphoneschermen. Gebruik je je toestel vaak nog laat op de avond, dan val je minder snel in slaap. Een nachtmodus werkt daar goed voor, dus is het fijn dat die standaard in Android Nougat zit. Het idee is niet nieuw: Er bestonden al soortgelijke tweaks en apps (f.lux bijvoorbeeld), maar die waren vooral voor telefoons die geroot waren.

 

 

Meer virtual reality

Dankzij Google Cardboard wisten we al dat Google in virtual reality een rijke toekomst zag. Nu zo veel concurrenten er ook mee bezig zijn, is het bedrijf klaar voor de volgende stap. Android Nougat moet volledig in VR te gebruiken zijn, bijvoorbeeld dankzij een speciale hub voor virtual reality-apps. Daarnaast helpt Google partners bij het ontwikkelen van een nieuwe virtual reality-bril, inclusief speciale controller die je handbewegingen registreert.

Helaas kan niet zomaar iedere smartphone met Android Nougat hier gebruik van maken. Google wil het alleen beschikbaar hebben op toestellen met krachtige hardware en schermen die VR-content vloeiend kunnen weergeven. Daarvoor komen er speciale VR-ready-smartphones op de markt, onder andere van Samsung, HTC en LG.

 

 

Mooiere games

Virtual reality leent zich uitstekend voor games, en die gaan er in Android Nougat dan ook een stuk mooier uit zien. Het mobiele OS krijgt ondersteuning voor Vulkan, een nieuwe grafische engine die veel meer details op het scherm kan toveren. Dat gebeurt terwijl de processor van je smartphone juist minder belast wordt. Je hebt daardoor niet meer het allersnelste toestel nodig om de beste games te kunnen spelen.

 

 

Apps zonder installatie

 

Je kunt apps openen zonder ze te installeren

Het komt vaak voor dat je een app maar één keer nodig hebt, bijvoorbeeld voor het inchecken bij een vliegreis of betalen met een parkeer-app. In Android Nougat is het mogelijk om via een linkje of NFC-tag een app te openen zonder dat deze installeert. Wanneer je klaar bent sluit je de app gewoon af en is hij weg.

Toegankelijker

Google wil terecht dat Android ook goed te gebruiken is voor mensen met een lichamelijke beperking en komt speciaal daarvoor met een hoop nieuwe functies. Zo kun je inzoomen door drie keer op het scherm te tikken en is de grootte van de lettertypes aan te passen. Daarbij is het slim bedacht dat je deze opties direct voorgeschoteld krijgt zodra je het besturingssysteem voor de eerste keer opstart. Toegankelijkheidsinstellingen bestaan al langer in Android, maar zaten altijd wat weggestopt.

Snellere updates

Android en updates, het blijft een heikel punt. De vraag blijft altijd of en wanneer jouw toestel de nieuwste updates krijgt – een proces waar je zelf totaal geen invloed op hebt. Juist daarom wil Google het leed wat verzachten. Updates voor Android Nougat komen sneller uit en worden soms zelfs automatisch geïnstalleerd. Daarbij hoef je na een herstart van je smartphone ook geen uur meer te wachten tot honderden apps geoptimaliseerd zijn. Pure tijdswinst, dus.VR

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Android, android nougat