abonneren

Was Wikipedia maar een hype?

Het lijkt er op dat Wikipedia over zijn groei heen is. Steeds minder mensen voegen artikelen toe aan de online encyclopedie. Het is echter moeilijk om een accuraat beeld te krijgen omdat de statistiekpagina op Wikipedia al een jaar niet vernieuwd is.Een moderator op Wikipedia genaamd Robert ‘Dragons_flight‘ Rohde heeft nu zelf initiatief genomen om te achterhalen hoe het met het experimentele project gaat. Hij onderzocht 100.000 artikelen en kwam tot de opmerkelijke conclusie dat de inbreng van moderators flink is afgenomen.

Zo is het aantal nieuwe moderatoren sinds begin dit jaar met een kwart gedaald. Door de afname in moderatoren is ook het aantal geredigeerde artikelen afgenomen. Het aantal geredigeerde artikelen nam met 17 procent af en het aantal verwijderde artikelen met 25 procent. Ook geblokkeerde gebruikers en uploads namen af; met respectievelijk 30 en 10 procent.

Niet alles op Wikipedia bevindt zich in een neerwaartse spiraal. Het aantal nieuwe artikelen nam met 25 procent toe en er werden 80 procent meet afbeeldingen verwijderd.

Rohde weet niet hoe het komt waardoor de moderatoren minder actief zijn. Het lijkt er op dat de daling in activiteit ongeveer gebeurde toen uitlekte dat een moderator genaamd 'Essjay' informatie over zichzelf had aangepast.

De daling in activiteit kan ook komen omdat er een conflict speelt in de Wikipedia-gemeenschap. Twee groepen staan tegenover elkaar over welke informatie nou wel en niet op Wikipedia vermeld mag worden. De groep die bekend staat als de ‘deletionists' zijn gemakkelijk met het gebruik van de ‘delete'-knop en stellen hoge eisen aan de informatie. De ‘inclusionists' zijn het hier echter niet mee eens en vinden dat artikelen niet te snel verwijderd moeten worden omdat ze misschien op termijn uitgebreid en aangevuld kunnen worden. Zij wijzen er op dat de meeste artikelen pas goed zijn nadat ze een paar keer zijn aangepast. De beide groepen staan lijnrecht tegenover elkaar en hun ruzie zorgt ervoor dat steeds meer moderatoren de online encyclopedie de rug toekeren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie