Waarschijnlijk duurder abonnement door gratis roamen

Vanaf juni 2017 kan iedereen in de EU gewoon mobiel bellen, sms’en en internetten zoals je dat in je thuisland zou doen. Providers mogen geen extra roamingkosten in rekening brengen. Toch kan dit tot extra abonnementskosten leiden.

In Brussel is vandaag een akkoord gesloten over de tarieven die providers elkaar onderling mogen verrekenen. Providers moeten immers de data die hun klanten verstoken in het buitenland als het ware inkopen bij andere Europese providers. In 2017 start dit tarief op tien euro per gigabyte, waarna het in vijf jaar geleidelijk daalt tot vijf euro per gigabyte.

Rekening

Providers mogen deze kosten niet direct doorberekenen  naar de klanten. Dus als je 10GB uit je databundel verstookt in Duitsland, kost dat je hetzelfde als in Nederland. Wanneer een provider dus tegen extra kosten oploopt omdat er meer data ingekocht dan gekocht moet worden, is er maar een manier om deze kosten terug te krijgen: via de vaste kosten van de klant. Denk hierbij aan kosten van je bundel of prijs per MB aan mobiel internet.

Voor grotere providers als T-Mobile en Vodafone is het niet zo problematisch. Deze providers hebben een groot, eigen internationaal netwerk en zijn daardoor minder afhankelijk van andere Europese providers. Integendeel zelfs. Voor kleinere providers zonder eigen netwerk kan het tot hogere extra kosten leiden.

Europees besluit

Het door de Europese Commissie vastgestelde bedrag valt ook hoger uit dan dat Nederland (en enkele andere kleine Europese landen) voor ogen hadden. Grote Europese landen, waar vaak een provider dominant is, hadden juist ingezet op nog hogere tarieven. Helemaal vast staat het tarief echter nog niet. Het Europees Parlement moet het tarief nog goedkeuren.

Geschreven door: Jorispeterse op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: internet, providers, eu