Waarom werkt WhatsApp voor de desktop zo omslachtig?

WhatsApp heeft eindelijk een volwaardige desktop-client uitgebracht, maar wie had gehoopt op een praktischere oplossing dan de huidige QR-codes en telefoonverbinding komt van een koude kermis thuis. WhatsApp voor de desktop is nog steeds hetzelfde omslachtige proces als de webvariant, maar dan verpakt in een Chromium-jasje. Laten we eens kijken naar waarom WhatsApp voor de pc zo ingewikkeld werkt.

WhatsApp voor desktop

WhatsApp is sinds vorig jaar op je pc te gebruiken via de browser, en sinds deze week ook via de desktop. Het gebruiken is echter een lastig proces: Je moet een QR-code scannen op web.whatsapp.com, en je moet je telefoon altijd bij de hand houden én een actieve internetverbinding behouden.

'Kan dat niet wat makkelijker?' vragen veel gebruikers zich af. Alternatieve chat-apps zoals Telegram maken het bijvoorbeeld mogelijk om een desktop-variant te gebruiken, waarbij je chats gewoon worden gesynchroniseerd. Daar heb je je telefoon niet voor nodig, en je chats staan na afloop gewoon weer op je telefoon.
 

Privacy en veiligheid

WhatsApps beveiliging laat berichten niet centraal opslaan

Dat dat bij WhatsApp niet kan, heeft alles te maken met de veiligheid van de app. Het belangrijkste om daarbij te onthouden is dat WhatsApp geen berichten centraal op een server opslaat. Dat is anders dan bijvoorbeeld Telegram, waar de berichten wel ergens staan opgeslagen en daarom makkelijker te achterhalen zijn.

Berichten (en foto's, video's, locaties etc.) worden daarom alleen bewaard op de telefoon van de verzender en ontvanger, die allebei een unieke sleutel hebben om berichten te openen. De sleutel is niet bij WhatsApp bekend, en die eind-tot-eind-encryptie maak de app juist zo veilig.

Dat betekent echter wel dat je telefoon werkt als server van waaruit je berichten verstuurt. Die moeten namelijk wel ergens opgeslagen worden.

Het zou in theorie mogelijk moeten zijn om meerdere sleutels te gebruiken voor meerdere apparaten, bijvoorbeeld één voor je telefoon en een andere voor je pc, maar dat zou betekenen dat sleutels makkelijker te onderscheppen zijn (en op meerdere plekken tegelijk te gebruiken). Bovendien moet je een manier verzinnen om al die sleutels te delen met je contactpersonen via verschillende chats.
 

Sleutel delen

Door je telefoon als persoonlijke server te gebruiken deel je de sleutel tussen je apparaten

Door je telefoon als persoonlijke server te gebruiken, kun je je unieke sleutel delen met meerdere apparaten. Dat betekent overigens wel dat je moet oppassen als je WhatsApp Web gebruikt op een openbaar wifi-netwerk, want als er zwaktes in je systeem zitten zou het in theorie mogelijk kunnen zijn voor een aanvaller om een man-in-the-middle-aanval uit te voeren en je sleutel te onderscheppen - al is die kans niet erg groot.
 

Backup maken

WhatsApp begrijpt overigens ook wel dat dat soms lastig kan zijn, bijvoorbeeld als je van telefoon wisselt of een toestel kwijtraakt. Daarom biedt het bedrijf genoeg mogelijkheden om je chats op te slaan. Zo is het mogelijk chats op te slaan in Google Drive of in iCloud, al betekent dat wel dat je gesprekken weer wat minder beveiligd zijn.

Lees ook: Hoe veilig is WhatsApps nieuwe end-to-end-versleuteling?
 

Kostenplaatjes

De manier waarop WhatsApp werkt heeft misschien ook wel te maken met kosten. Waar diensten als Google en Facebook alle berichten op een server moeten opslaan, kost het WhatsApp amper serverruimte om berichten te versturen. Die hoeven namelijk alleen maar tijdelijk opgeslagen te worden terwijl ze worden verzonden, waarna de ruimte weer opnieuw gebruikt kan worden.
 

Het proces is voor WhatsApp erg goedkoop

Zelfs met de 900 miljoen (!) actieve gebruikers die WhatsApp momenteel zegt te hebben gaat het nog een lage opslagcapaciteit, zelfs als alle gebruikers tegelijk een foto zouden versturen.
 

Goedkoop beheer

Het is mede om die reden dat WhatsApp weinig kosten heeft. Onlangs schrapte de chatdienst nog het abonnementsmodel waar een aantal gebruikers een euro per jaar voor betaalden. Het nieuwe verdienmodel van WhatsApp draait in de toekomst vooral om bedrijven die WhatsApp kunnen inzetten voor bijvoorbeeld een klantenservice.

Lees ook: Hoe zat het ook alweer met WhatsApps verdienmodel?.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten