Waarom NASA's maanmissie belangrijk is voor de aarde

© PXimport

Waarom NASA's maanmissie belangrijk is voor de aarde

Geplaatst: 15 september 2021 - 07:19

Aangepast: 25 november 2022 - 11:09

Laura Jenny

Terwijl er de laatste tijd veel nieuws komt vanuit Mars, is NASA nog lang niet klaar met die andere bekende ruimtebestemming, namelijk de maan. Waar de vorige eeuw in het teken stond van de Apollo-missies, gaat NASA nu starten met de Artemis-missies. Die zijn op veel gebieden belangrijk voor de aarde.

Een van de grootste redenen om nu meer onderzoek te doen naar en op de maan, dat is omdat we die zijn gaan zien als de soort generale repetitie voor Mars. Als je op de maan iets zegt, dan kan via communicatiemiddelen binnen een paar seconden op aarde worden gehoord wat je zegt. Voor Mars geldt dat niet, want daar ben je wel een uur verder voordat je de communicatie ontvangt.

We willen als mensheid al jaren naar Mars, maar de reis is ver en gevaarlijk, naast dat de rode planeet mogelijk nog veel verrassingen voor ons in petto heeft. Op dit moment is marsrover Perseverance monsters aan het verzamelen van gesteente dat mogelijk sporen van leven bevat. Hierover weten we echter waarschijnlijk over tien jaar pas meer, wanneer de verzamelde materialen de aarde bereiken.

Meer diversiteit

Tot nu toe zijn er sinds 1972 pas mensen op de maan geweest en dit aantal is slechts 12 stuks. Allemaal Amerikaanse mannen. Dat gaat veranderen, want de eerste Artemis-missie bevat juist veel vrouwen en meer mensen met verschillende huidskleuren. Nu is dat wetenschappelijk gezien misschien niet direct enorm interessant voor de aarde, maar het zorgt wel voor meer diversiteit en daardoor ongetwijfeld andere inzichten op de maan zelf.

Sowieso zorgt de diversiteit ervoor dat mogelijk meer zwarte mensen en/of vrouwen en meisjes een rol willen spelen in de ruimteorganisaties en de wetenschap en dat is essentieel om in de toekomst meer succesvolle wetenschappelijke missies te doen.

 

© PXimport

Maan koloniseren

Het mag dan allemaal niet zo’n vaart lopen, want voordat missies eindelijk vertrekken zijn we jaren, soms zelfs decennia verder. Toch is NASA wel degelijk van plan om te kijken of de maan kunnen koloniseren. Daar praat het al sinds 1995 over en het maakte zelfs een concept voor een missie waarin we zuurstof uit de grond van de maan zouden halen.

Nog steeds doen onderzoekers veel nieuwe bevindingen over de honderden samples van de maan die NASA heeft rondgestuurd in al die jaren. Dat helpt ons zelfs op afstand beter te begrijpen hoe we met de maan om kunnen gaan. 

Concurrentie

Het is alleen niet alleen NASA dat ‘heerst’ over de maan. Landen als Japan, China, India en Rusland zijn van plan om maanmissies te lanceren. Het mooie aan het feit dat er over de hele wereld meerdere ruimteorganisaties zijn, dat is dat hierdoor verschillende landen vaak samenwerken. Laatst ging er nog een Nederlandse robotarm met een Russische missie mee naar het ISS. Er zijn mensen die denken dat dit soort samenwerkingen in de hand werken dat er vrede blijft tussen landen.

Bovendien is het tegenwoordig als privaat bedrijf ook mogelijk om ruimtemissies uit te voeren. NASA werkt bijvoorbeeld al jaren samen met Elon Musks SpaceX om het International Space Station (ISS) te bevoorraden. 

Sowieso hebben private partijen een grote rol in de toekomst van ruimte-exploratie. Ook zij zorgen ervoor dat mensen ermee bezig zijn en geïnspireerd raken, naast dat de race tussen de commerciële partijen ervoor zorgt dat er hopelijk nog sneller wordt geïnnoveerd in apparatuur en vaartuigen en er sneller kan worden gezorgd voor nieuwe missies en ontdekkingen.

Zo is China bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in maanhelium-3, een middel dat mogelijk kan werken als brandstof voor een nucleaire fusie. Dat klinkt gevaarlijk, maar dat hoeft niet voor wapens te worden gebruikt. Je zou er ook simpelweg een veel schonere energiebron van kunnen maken, waardoor er geen kernafval de ruimte in hoeft te worden geschoten zoals dat nu wel eens wordt gedaan (juist door China).

Japan ziet weer brood in het water-ijs dat er op de maan te vinden is, omdat je hiervan brandstof kunt maken voor mensen die bijvoorbeeld langere tijd op de maan verblijven, waardoor weer beter onderzoek kan worden gedaan dan bij de vele bliksembezoeken die we tot nu toe hebben gedaan.

Het ontstaan van de aarde

Uiteindelijk ontdekken we mede door de maan ook meer over onze eigen oorsprong. Door grondig onderzoek te doen hopen we meer te weten te komen over hoe de aarde is ontstaan, wat nog steeds een vraagstuk is dat veel verdeeldheid onder mensen schept. Echter kunnen we juist door te weten hoe de aarde is ontstaan, waarschijnlijk nieuwe manieren vinden om te ontdekken hoe we kunnen zorgen dat onze eigen planeet kan voortbestaan.

Kortom, de maan is een fantastische bron om het voortbestaan van de mensheid te verlengen. Zij het door een kolonie te starten op een andere planeet, of anders doordat we er interessante wetenschappelijke ontdekkingen door doen die mogelijk kunnen zorgen dat we onze aarde toch op duurzamere manieren kunnen gebruiken. In ieder geval helpt het al dat veel ruimteorganisaties en landen de samenwerking opzoeken, zodat we allemaal werken aan eenzelfde doel. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000