Waar de pingpongtafel symbool voor staat in Silicon Valley

Pingpong is al jaren het symbool voor Silicon Valley. Je schijnt aan de verkopen van pingpongtafels zelfs in te kunnen schatten wat er groeit en bloeit in dit start-upwalhalla. Zo brak er paniek uit in 2016 toen de verkopen van pingpongtafels bleken tegen te vallen.

Je ziet het ook steeds vaker in Nederlandse bedrijven, die momenteel vechten om de goede IT’ers in huis te krijgen. Maak een gameroom in je kantoor, zet er een pingpong tafelneer en dat moet ontwikkelaars het gevoel geven dat ze in een hippe start-up werken. In Australië is een pingpongtafel zelfs aftrekbaar van de belasting als je deze gebruikt voor je bedrijf.

Dus als het aantal verkochte pingpongtafels toeneemt, dan gaat het blijkbaar goed met start-ups. Neemt het af, zoals in 2016 het geval was, dan beginnen mensen vragen te stellen. Nu was de afname in het eerste kwartaal van 2016 ook wel opvallend. De verkopen van tafeltennistafels waren half zo laag als het kwartaal ervoor. Dat was sinds 2014 niet meer voorgekomen. En start-ups kregen in dat kwartaal een kwart minder investeringen dan daarvoor.

Pingpongpleisters

In de jaren erna kwamen veelal de problemen aan het voetlicht, waardoor die start-ups waarschijnlijk iets minder happig waren op de pingpongtafel. Er kwamen negatieve verhalen in de media over hoe bedrijven met hun mensen omgingen, hoe Silicon Valley een moeilijke wereld was voor vrouwen en meer. Pingpongtafels bleken slechts een pleister op de ergernissen van een heleboel ontwikkelaars. Pleisters die niet goed bleven plakken.

Lang moeten doorwerken zonder daar veel voor terug te krijgen en een gebrek aan goede secundaire voorwaarden zoals gezondheidszorg en vrije dagen, is waar de ping pong tafel uiteindelijk voor is gaan staan in Silicon Valley. Dat is uiteraard niet positief. De ping pong tafel werd slechts een lege huls die stond voor plezier afgewisseld met hard werken, maar veel ontwikkelaars ervaarden vooral dat ze hard moesten werken, zonder daar veel waardering of (werk)plezier voor terug te krijgen. Soms zelfs het tegendeel.

Arbeidsvoorwaarden

De pingpongtafel is dus nog steeds een indicator van wat er groeit, want ze worden nog wel gekocht. Maar door de inmiddels wat twijfelachtige reputatie (namelijk dat je als bedrijf je HR niet op orde hebt als je pingpongtafels als lokkertje gebruikt) maakt het een minder populaire aankoop dan voorheen. Goede secundaire voorwaarden zouden geen pingpongtafels moeten zijn.

In Nederland, waar het over het algemeen beter is gesteld met die arbeidsvoorwaarden en vrije dagen, zijn nog steeds veel pingpongtafels te vinden bij start-ups. Sowieso hebben we een enorm aantal start-ups in Nederland: meer dan 4.000 stuks. Dat is niets vergeleken met de 27.000 start-ups in Silicon Valley, maar we zijn slechts een klein land. Een klein land dat wel het tweede innovatiefste land ter wereld is, volgens de Global Innovation Index.

StartupDelta

Om ons innovatietalent ook buiten de grenzen in te zetten, heeft Minister Kaag een start-updiplomaat gelanceerd in Silicon Valley. Hierdoor kunnen Nederlandse start-ups makkelijker zakendoen met de Verenigde Staten. Hierbij wordt samengewerkt met StartupDelta, een publiek-privaat samenwerkingsverband waarmee Nederlandse start-ups meer kansen moeten krijgen.

Onder andere door banden te onderhouden met investeerders, die hard nodig zijn om start-ups een kans te bieden om ook daadwerkelijk te ontwikkelen wat ze voor ogen hebben. Zou het gaan zorgen voor meer pingpongtafelverkopen in Nederland?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten