abonneren

Waar de pingpongtafel symbool voor staat in Silicon Valley

Silicon Valley
Pingpong is al jaren het symbool voor Silicon Valley. Je schijnt aan de verkopen van pingpongtafels zelfs in te kunnen schatten wat er groeit en bloeit in dit start-upwalhalla. Zo brak er paniek uit in 2016 toen de verkopen van pingpongtafels bleken tegen te vallen.

Je ziet het ook steeds vaker in Nederlandse bedrijven, die momenteel vechten om de goede IT’ers in huis te krijgen. Maak een gameroom in je kantoor, zet er een pingpong tafelneer en dat moet ontwikkelaars het gevoel geven dat ze in een hippe start-up werken. In Australië is een pingpongtafel zelfs aftrekbaar van de belasting als je deze gebruikt voor je bedrijf.

Dus als het aantal verkochte pingpongtafels toeneemt, dan gaat het blijkbaar goed met start-ups. Neemt het af, zoals in 2016 het geval was, dan beginnen mensen vragen te stellen. Nu was de afname in het eerste kwartaal van 2016 ook wel opvallend. De verkopen van tafeltennistafels waren half zo laag als het kwartaal ervoor. Dat was sinds 2014 niet meer voorgekomen. En start-ups kregen in dat kwartaal een kwart minder investeringen dan daarvoor.

Pingpongpleisters

In de jaren erna kwamen veelal de problemen aan het voetlicht, waardoor die start-ups waarschijnlijk iets minder happig waren op de pingpongtafel. Er kwamen negatieve verhalen in de media over hoe bedrijven met hun mensen omgingen, hoe Silicon Valley een moeilijke wereld was voor vrouwen en meer. Pingpongtafels bleken slechts een pleister op de ergernissen van een heleboel ontwikkelaars. Pleisters die niet goed bleven plakken.

Lang moeten doorwerken zonder daar veel voor terug te krijgen en een gebrek aan goede secundaire voorwaarden zoals gezondheidszorg en vrije dagen, is waar de ping pong tafel uiteindelijk voor is gaan staan in Silicon Valley. Dat is uiteraard niet positief. De ping pong tafel werd slechts een lege huls die stond voor plezier afgewisseld met hard werken, maar veel ontwikkelaars ervaarden vooral dat ze hard moesten werken, zonder daar veel waardering of (werk)plezier voor terug te krijgen. Soms zelfs het tegendeel.

Pingpong in Afrika

Pingpongtafelverkopen zouden best eens een vlucht kunnen nemen in Afrika. Google, Facebook en Microsoft zijn vorig jaar allemaal begonnen met het opzetten van tech-bedrijven in Afrika. Denk daarbij aan Ghana, maar ook Nigeria. Vandaar dat er een pingpongtafel staat in bijvoorbeeld het NG_Hub-kantoor in Yaba van Facebook. Dit is een plek voor ontwikkelaars, start-ups en de grotere techgemeenschap in Nigeria.

Arbeidsvoorwaarden

De pingpongtafel is dus nog steeds een indicator van wat er groeit, want ze worden nog wel gekocht. Maar door de inmiddels wat twijfelachtige reputatie (namelijk dat je als bedrijf je HR niet op orde hebt als je pingpongtafels als lokkertje gebruikt) maakt het een minder populaire aankoop dan voorheen. Goede secundaire voorwaarden zouden geen pingpongtafels moeten zijn.

In Nederland, waar het over het algemeen beter is gesteld met die arbeidsvoorwaarden en vrije dagen, zijn nog steeds veel pingpongtafels te vinden bij start-ups. Sowieso hebben we een enorm aantal start-ups in Nederland: meer dan 4.000 stuks. Dat is niets vergeleken met de 27.000 start-ups in Silicon Valley, maar we zijn slechts een klein land. Een klein land dat wel het tweede innovatiefste land ter wereld is, volgens de Global Innovation Index.

Kijktip: The Inventor

Meer zien van hoe snel je kunt rijzen en kunt dalen in Silicon Valley? Kijk dan The Inventor. In deze documentaire op HBO komt het verhaal aan bod over Elizabeth Holmes met haar bedrijf Theranos. Ze was pas 19 jaar oud toen ze haar bedrijf startte en werd al gauw beroemd.

Ze sierde covers van Forbes en Fortune en kreeg geld toegeworpen van allerlei investeerders. Echter bleek de technologie die ze aan het ontwikkelen was, helemaal niet te werken, waarna haar emperium (ze werd op 10 miljard waarde geschat) in een keer in elkaar kukelde.

Inmiddels wordt er overigens gezegd dat Silicon Valley niet zozeer meer het tech-walhalla is dat draait om internet, het schijnt nu te gaan om de ruimte. We kennen allemaal Elon Musk met zijn ruimteplannen, terwijl Facebook en Amazon allebei schijnen te werken aan een satelliet voor breedband in ontwikkelingslanden.

Er is echter ook nog genoeg te doen met het internet, bijvoorbeeld door de toevoeging van kunstmatige intelligentie in platformen die we al kennen. Dat kan ook haast niet anders, met tientallen duizenden start-ups.

StartupDelta

Om ons innovatietalent ook buiten de grenzen in te zetten, heeft Minister Kaag een start-updiplomaat gelanceerd in Silicon Valley. Hierdoor kunnen Nederlandse start-ups makkelijker zakendoen met de Verenigde Staten. Hierbij wordt samengewerkt met StartupDelta, een publiek-privaat samenwerkingsverband waarmee Nederlandse start-ups meer kansen moeten krijgen.

Onder andere door banden te onderhouden met investeerders, die hard nodig zijn om start-ups een kans te bieden om ook daadwerkelijk te ontwikkelen wat ze voor ogen hebben. Zou het gaan zorgen voor meer pingpongtafelverkopen in Nederland?

Geschreven door: Laura Kempenaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Startup, pingpong

Laatste Vacatures