abonneren

Waar blijft de iPhone push-notificatie toch?

Afgelopen vrijdag stelde Apple firmwareversie 2.2 voor de iPhone beschikbaar, wederom met een aantal verbeteringen en vernieuwingen, maar push-notificatie blijkt weer de grote afwezige. Deze functionaliteit zou eigenlijk in september al beschikbaar komen. Hoe komt dit?Apple had zichzelf een september-deadline gegeven voor push-notificatie, maar de techniek zat niet in firmwareversie 2.1 en nu ook niet in 2.2, twee maanden na het verstrijken van de deadline.
Het blijft inmiddels angstvallig stil in Cupertino; waarom push-notificatie nog steeds niet geïmplementeerd is blijft een grote vraag.

Push-notificatie is vooral van belang voor ontwikkelaars van applicaties. Het staat programma's toe om berichten van het netwerk te ontvangen zonder zelf actief te hoeven checken of er nog berichten zijn. Dit betekent dat de programma's het netwerk minder hoeven te belasten én dat de programma's ook niet constant actief hoeven te zijn. Dit biedt dus voordelen voor het dataverbruik en de accuduur.

Push-notificatie ontsluit veel nieuwe mogelijkheden. Zo zijn er op dit moment geen messenger-applicaties die op de achtergrond kunnen draaien. Sluit u een applicatie als MobileChat of BeejiveIM, dan ontvangt de iPhone geen messengerberichten meer. Met push-notification kan dit gedrag veranderd worden, en is het mogelijk 24 uur per dag messengerberichten te ontvangen. Bij een inkomend bericht wordt vanzelf het messengerprogramma opgestart.

De grootste tegenstanders van push-notificatie zijn de mobiele providers als AT&T en T-Mobile. Omdat push-notificatie het makkelijk maakt messenger in plaats van sms te gebruiken, of voip mogelijk maakt ten koste van normale telefoongesprekken, zijn de providers bang dat ze inkomsten mislopen. Zou dit de reden zijn dat Apple nog steeds geen push-notificatie heeft ingebouwd? De toekomst zal het leren.

Gizmodo

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: