abonneren

VVD wil wetgeving ter bescherming internet vrijheid

Vandaag heeft VVD-Europarlementariƫr Jules Maaten de Europese Commissie gevraagd met wetgeving te komen die wereldwijd de vrijheid op het internet moet beschermen. De VVD eurofractie acht het noodzakelijk dat Europa, naar Amerikaans voorbeeld, een Global Online Freedom Act (GOFA) aanneemt. De Amerikaanse GOFA, waarover nog steeds onderhandeld wordt, verplicht o.a. Amerikaanse internetbedrijven hun servers in westerse landen te plaatsen, zodat de gegevens van deze servers niet door autoritaire staten gebruikt kunnen worden om dissidenten op te sporen.
In antwoorden op eerdere schriftelijke vragen erkende de Europese Commissie vandaag dat de zelfregulering van Europese internetbedrijven hieromtrent mislukt is.

VVD-Europarlementariër Jules Maaten: "Met de vrijheid van het Internet valt niet te sollen en de Unie zal zich ook buiten Europa moeten inzetten om journalisten en dissidenten te steunen."

Jules Maaten vraagt de Europese Commissie bovendien om 20 miljoen euro vrij te maken om middelen en diensten te ontwikkelen en bestaande initiatieven te ondersteunen die internetcensuur in autoritaire staten ondermijnen. Deze software en diensten kunnen gebruikt worden door burgers in landen als China, Tunesië en Cuba om censuur op het internet te omzeilen, doordat geblokkeerde websites en zoekresultaten hiermee toegankelijk worden.

Jules Maaten: "De VS heeft voor 2008 reeds 15 miljoen dollar ter beschikking gesteld om dergelijke technologieën verder te ontwikkelen en te verspreiden. Europa mag niet achterblijven. De EU en VS moeten de 'Great Chinese Firewall' doorbreken."

Volgens de mensenrechtenorganisatie 'Reporters Without Borders' zitten momenteel wereldwijd 64 cyberdissidenten gevangen, waarvan het merendeel (51) in China. Jules Maaten maakt in het Europese Parlement deel uit van de Commissie Buitenlandse Zaken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: