abonneren

Vrouw bakt laptop - en nog 9 data-rampen

Traditiegetrouw presenteert het bedrijf Kroll Ontrack (dat gespecialiseerd is in data-recovery) jaarlijks een overzicht van bizarre - waargebeurde! - gevalletjes dataverlies. Dit jaar op één: vrouw bakt laptop... 1. Gebakken laptop - Voor hij op vakantie ging verborg een man zijn laptop in de oven om hem te beschermen tegen inbrekers. Zijn vrouw kwam echter eerder thuis en wilde voor vertrek nog een kipschotel in de oven maken. Ze verwarmde hem vast voor. De oven bakte niet alleen de kip, maar ook de harde schijf.

2. Beestenboel - Een onderzoeksinstituut was bezig met een belangrijk project voor het behoud van wild toen dat abrupt tot stilstand kwam. Eén van de flash traceerchips in de halsband van een panter in Florida was in het wild fysiek beschadigd. De belangrijke gegevens voor het panterbehoudprogramma werden succesvol hersteld.

3. Zuigkracht - Een alledaagse huiselijke schoonmaakbeurt kreeg een vervelende draai toen een 1GB flashdrive samen met de kruimels werd opgezogen. De stofzuiger zoog zo sterk dat de componenten van de printplaat werden getrokken en de connector losraakte.

4. Babytandjes - Kroll Ontrack ontving een SD-kaart van een camera met een hoop tandafdrukken erop. De klant gaf aan dat een ‘wild beest' het te pakken had gekregen en erop had gekauwd. Het wilde beest waar hij over sprak, bleek zijn tweejarige zoon te zijn.

5. Hondsdolheid - Een speelse hond sloeg de draagbare USB-drive van de salontafel waardoor hij niet meer aangesloten kon worden op de computer van het gezin. Op het spel stond 5 jaar aan familiefoto's, maar Ontrack Data Recovery kon ze allemaal terughalen.

6. Houd de dief! - Een laptop, tas, autosleutels en de gezinsauto werden gestolen uit een woning. De auto werd de volgende dag teruggevonden langs een rivier, maar de laptop of handtas waren nergens te bekennen. Dagen later klopte een barmhartige Samaritaan aan bij het bestolen gezin met in zijn hand een drijfnatte laptoptas, inclusief laptop. Zijn kinderen hadden hem gevonden op het strand. Hoe hij de eigenaar had kunnen vinden? De dief had de handtas in de laptoptas gepropt voordat hij hem in de rivier gooide.

7. That's a wrap - Een filmmaker legde de laatste hand aan zijn nieuwste Western op zijn MacBook Pro. Plotseling maakte deze een raar geluid en crashte. Zonder back-up, vreesde de filmmaker dat een jaar werk voorgoed verloren was. Met hulp van de Ontrack Data Recovery-diensten werd de film teruggehaald, voltooid en verkocht. Hij is nu internationaal verkrijgbaar op dvd.

8. Als ze me missen... - Een vakantievierende advocaat dacht te kunnen gaan vissen met haar vader en tegelijkertijd een beetje te kunnen werken. Een vriend van haar vader werd zo boos dat ze haar laptop mee aan boord had genomen dat hij de laptoptas (met daarin de laptop en back-up-apparatuur) overboord gooide. Volledig gekleed sprong de advocate de laptop achterna, maar het bleek te laat.

9. Waterballet - Toen orkaan Katrina in 2005 toesloeg in de VS, was een pasgetrouwd stel ervan overtuigd dat hun verlovings- en trouwfoto's nooit meer teruggehaald konden worden. Hun angst werd bevestigd toen een plaatselijke data recovery-aanbieder de harde schijf bestempelde als ‘onherstelbaar beschadigd'. Twee en een half jaar later viste het stel de schijf weer op uit hun kelder en lieten Ontrack een poging wagen. En blij toe: alle verlovings- en trouwfoto's konden teruggehaald worden.

10. Overboord - Een zeiltocht rond de wereld eindigde in mineur toen de boot van de reizigster op de laatste dag van de reis kapseisde. Haar laptop met haar logs van de reis was ook aan boord. Kroll wist de gegevens volledig terug te halen.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: