abonneren

Voorspelling 2008: malware op Facebook en Wii-wormen

Cybercriminelen maken zich op voor een druk 2008. Facebook, de Wii, terroristen en toch weer Storm Worm zullen komend jaar weer menig computer teisteren. Dat zegt Richard Stiennon van Fortinet. Hieronder leest u vijf van zijn voorspellingen.Facebook

De social networksite Facebook is met vele miljoenen gebruikers mateloos populair. Facebook heeft onlangs de mogelijkheid geschapen voor gebruikers om kleine applicaties (widgets) te ontwikkelen en te publiceren. Widgets kunnen van alles zijn. Er is er bijvoorbeeld een die je vraagt je kennissen te labellen met een ‘hot of not' score, en een andere widget biedt een soort Scrabble. Facebook host deze applicaties en maakt het mogelijk ze te delen en er interactie mee te hebben.

In 2008 zal geprobeerd worden om Facebook via deze widgets te exploiteren. Bijvoorbeeld door een kwetsbaarheid in een bestaande widget te benutten zodat het mogelijk wordt kwaadaardige Trojans binnen te sluizen. Ook zullen er widgets opduiken die speciaal ontwikkeld zijn om informatie te stelen of de computer van de gebruikers te infecteren.

Cybercrime persoonlijker
Cybercrime komt steeds dichterbij en wordt persoonlijk. Gerichte aanvallen worden de meest winstgevende praktijk voor de cybercrimineel. In 2007 gebruikte Igor Klopov, een 24-jarige Rus, de Forbes-lijst van de meest welgestelde Amerikanen om een Texaanse miljardair als prooi uit te kiezen. In 2008 zullen meer bedrijven en personen merken dat ze het speciale doelwit zijn van hackers.

De bedoeling van Storm Worm
De wereld zal eindelijk te weten komen waar de Storm Worm Trojan voor bedoeld is. De Storm Trojan is een van de meest geavanceerde stukjes malware die ooit zijn geschreven. Het heeft defensieve kenmerken die erop gericht zijn virusonderzoekers om de tuin te leiden. Tot op de dag van vandaag is het niet gebruikt, maar de massale verspreiding - op meer dan 50 miljoen systemen - kan het tot een van de krachtigste wapens maken die ooit op het internet in stelling zijn gebracht. 2008 zal ons leren waar de Storm Worm Trojan voor gemaakt is.

DDossende terroristen
Terroristen zullen DDoS gaan inzetten als wapen tegen online winkels en mediasites die plaatjes van Mohammed laten zien. Dit is al een keer gebeurd in december 2006, maar de betreffende site heeft ervoor gekozen het incident niet aan de grote klok te hangen. Let maar op, dat gaat vaker gebeuren.

Consoles onder vuur
Het spelen van spelletjes tussen consoles via het internet biedt grote commerciële kansen. Netwerktoegang betekent open staan voor netwerkaanvallen. Dat gepaard met de brede verspreiding van game consoles onder hackers leidt tot een voor de hand liggende voorspelling voor 2008. Kwetsbaarheden in game consoles (en dan met name de Wii volgens Stiennon) zullen worden gebruikt om malware te verspreiden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie