abonneren

Voorlopig geen pop-ups tegen downloaders

Het zogeheten 'pop-up-plan' is van de baan. De regeringspartijen PvdA en VVD hadden het plan om bezoekers van illegale downloadsites als The Pirate Bay een pop-up te tonen waarin gewezen werd op legale alternatieven. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil echter eerst het oordeel van experts afwachten voor hij er een beslissing over maakt.

Dat moet begin 2015 gebeuren, zei de staatssecretaris in een debat met betrokken Kamerleden.

Pop-up

De Kamer debatteerde deze middag over een mogelijke hervorming van het auteursrecht. Eén van de plannen om dat te doen was dat illegale downloaders op één of andere manier werden gewezen op legale alternatieven voor downloadsites, zoals Netflix of iTunes. Dat zou via een pop-up moeten gebeuren, besloten de twee regeringspartijen gisteren.

Betrokken partijen

Teeven wil nu eerst om de tafel met 'betrokkenen', maar welke partijen dat precies zijn is niet duidelijk. Hij hintte ernaar dat het gaat om rechthebbenden, zoals auteursrechtenverenigingen en artiesten, maar met providers die de technische mogelijkheden moeten bestuderen.

Voorlopig is het pop-up-plan dus van de baan, maar Teeven zegt zelf ook al dat hij weinig heil in een dergelijk middel ziet. Dat zou zowel qua technologie als privacytechnisch moeilijk zijn.

Downloaders wel/niet veroordeeld

In het debat werd ook gepraat over een hervorming van het auteursrecht, maar met het recentelijke downloadverbod ziet Teeven er geen noodzaak in dat aan te passen. Wel meldt hij dat hij het niet uitsluit dat auteursrechtenverenigingen als Stichting Brein alsnog achter individuele downloaders aangaat. Die zouden civielrechtelijk veroordeeld kunnen worden. "Je moet gewoon niet illegaal downloaden", zei hij tijdens het debat. Wel blijft hij erbij dat private partijen over het algemeen achter 'de grote jongens aangaan'.

Internationaal probleem

Teeven zegt dat illegaal downloaden alleen met Europese regelgeving aan te passen is. Daarom wil hij het oordeel van een Europese rechter afwachten wat betreft het downloadverbod. "Dit is een internationaal probleem dat zich alleen internationaal laat oplossen."

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie