Volvo: "Wij zijn verantwoordelijk voor ongelukken met zelfrijdende auto's"

Volvo 'neemt alle verantwoordelijkheid op zich' als er straks auto-ongelukken gebeuren door zelfrijdende auto's. Dat zegt de topman van het bedrijf in een verrassend statement.
Volvo deed de uitspraken bij monde van president Hakan Samuelsson, die sprak op een congres over de aansprakelijkheid van zelfrijdende auto's.

Stelling

De uitspraak is opvallend, omdat het de eerste keer is dat een bedrijf duidelijk stelling neemt in de complexe discussie over aansprakelijkheid van zelfrijdende auto's. Die discussie wordt al een paar jaar gevoerd door autofabrikanten, verzekeraars en autoverenigingen.

Verwoede discussie

De discussie draait om wie er verantwoordelijk is als een zelfrijdende auto schade veroorzaakt, of nog erger, iemand verwondt. Omdat de bestuurder op dat moment zelf niet rijdt, kan hij moeilijk verantwoordelijk worden gehouden - al is hij dat volgens de letter van de wet wel. Verzekeraars en autofabrikanten wijzen vervolgens naar elkaar wat betreft de schade-afhandeling, maar daarover is nog weinig concensus.

Nu al relevant

Die situatie lijkt nog ver weg, maar is nu al enigszins relevant. Er zijn nu al genoeg auto's die uit zichzelf kunnen inparkeren, maar als die tegen een andere auto aanrijden is de bestuurder nog steeds verantwoordelijk.

"Volvo neemt alle verantwoordelijkheid op zich", zegt Volvo-baas Hakan Samuelsson nu. Meer details over die uitspraak volgen waarschijnlijk in een verklaring, later vandaag.

Eigenbelang

Het bedrijf doet dat overigens niet helemaal vanuit altruïstische overwegingen. De ontwikkeling van zelfrijdende auto's wordt namelijk flink vertraagd door al het juridisch getouwtrek rondom de verantwoordelijkheid ervan. Volvo hoopt dat zijn uitspraak die discussie sneller tot een conclusie kan brengen, maar het geeft het bedrijf ook een voorsprong op de concurrentie.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: auto, zelfrijdende auto, autonome auto, volvo