abonneren

Volgende generatie blu-ray heeft 128 GB capaciteit

De Blu-Ray Disc Association (BRDA) heeft specificaties vrijgegeven voor eenmalig beschijfbare blu-ray-schijfjes met een capaciteit van 128 GB en herschijfbare blu-ray-schijfjes met een capaciteit van 100 GB. De nieuwe schijfjes hebben helaas wel nieuwe hardware nodig.Het huidige blu-ray-formaat voorziet in een opslagcapaciteit van 50 GB (twee lagen).
In de nieuwe standaard, die BDXL genoemd wordt, wordt de capaciteit gerekt tot 100 of 128 gigabyte. Het aantal lagen is hierbij toegenomen tot vier.

Naast het BDXL-formaat werkt de BRDA ook aan een andere formaat, intra-hybrid blu-ray disc (IH-BD). In dit formaat zijn er twee lagen, een leesbare laag van 25 GB en een herschrijfbare laag van 25 GB. Zo is het mogelijk aan een schijfje met 'vaste' gegevens toch ook eigen data toe te voegen.

Bestaande blu-ray-drives zullen niet overweg kunnen met de nieuwe formaten. Dit komt vooral door de laser, die te zwak is om vier lagen uit te lezen. Daarom verwacht de BRDA ook niet dat BDXL en IH-BD aan zullen slaan bij consumenten. De formaten worden vooral gericht op grote bedrijven en overheden die grote hoeveelheden data willen archiveren.

Tweakers.net

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: