abonneren

VN lanceert Millenium Doelen-website

De Verenigde Naties, in samenwerking met Google en Cisco, hebben een website gelanceerd waar bezoekers kunnen zien hoe en waar de wereld er in slaagt om de armoede te bestrijden.In 2000 hebben 189 landen de Millenniumverklaring ondertekend. De landen gaan zich actief inzetten om de wereldwijde armoede te bestrijden. Hiervoor zijn acht concrete en meetbare doelstellingen geformuleerd: de Millennium Ontwikkelingsdoelen (Millennium Development Goals - MDG's). Deze moeten in 2015 zijn gehaald.

De VN begint er echter achter te komen dat het behalen van de doelen een stuk moeilijker is dan het had gedacht. De VN wil met de website www.mdgmonitor.org het publiek op een eerlijke manier informeren over de vooruitgang die wordt gemaakt met de armoedebestrijding. De VN hoopt dat behaalde successen ervoor zullen zorgen dat mensen en landen betrokken blijven bij het Millenium-project. Op de website kunnen bezoekers tevens zien welke landen te weinig doen om de doelen te behalen. Geen enkel land wil de zwakste schakel zijn. Door de resultaten openbaar te publiceren, worden deze landen onder druk gezet om beter te presteren.

"Het weglopen van problemen garandeert dat ze eeuwig blijven bestaan," zegt Michael Jones, chief-technologist voor Google Earth. Google Earth heeft zijn satellietbeelden en mappensysteem geïntegreerd in de nieuwe site zodat bezoekers kunnen zien waar de VN de armoede bestrijdt.

Mdgmonitor.org verzamelt statistieken afkomstig van over de hele wereld om een actueel beeld te geven hoever de landen zijn gevorderd met het behalen van de acht doelen. Volgens de baas van de VN, Secretaris-Generaal Ban Ki-moon kan via de website op één plek alle informatie over de doelen verzameld en gepresenteerd worden. Hierdoor kan iedereen beter in de gaten houden welke landen en gebieden meer aandacht nodig hebben. Sommige gebieden, zoals Sub-Sahara Africa, blijven laag scoren.

Volgens Ki-moon moeten bijna een miljard mensen in leven blijven met minder dan een $1 per dag. Miljoenen kinderen sterven elk jaar voor hun vijfde verjaardag door ondervoeding.

Mdgmonitor.org is niet het eerste humanitaire project voor Google. De zoekgigant werkt samen met de VS aan het Holocaust Memorial Museum waar het informatie en satellietbeelden aan verstrekt over de crisis in Darfur.


Website: www.mdgmonitor.org/

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: