abonneren

Vista-interface is nog voor verbetering vatbaar

Terwijl Microsoft het nieuwe werken promoot voor Windows Vista en Office 2007, is er twijfel over de nieuwe Windows-interface Aero. Eerder werden er ook al kanttekeningen gezet bij de ribbons-interface van Office. De nieuwe Aero-interface van Windows Vista werkt de gebruiker meer tegen dan de interface van Windows XP, zegt Pfeiffer Consulting.
Dit Franse onderzoekslab, dat de efficiency van gebruikersinterfaces analyseert, nam de Aero-interface uitgebreid onder de loep. De nieuwe Windows-versie blijkt op minstens drie punten slechter te werken dan Windows XP.

Microsofts commentaar: "We hebben ervan gehoord en onze mensen zijn het rapport momenteel aan het bestuderen, maar we kunnen er nog niets over zeggen." Het goede nieuws: systeembeheerders kunnen het productiviteitsprobleem van Aero tot op zekere hoogte verhelpen door Vista terug te schakelen naar de Classic-interface.

Frictie
Pfeiffer Consulting onderzocht de gebruikersinterface op snelheid, nauwkeurigheid en gebruikscomfort. Daarbij kwamen menutraagheid, desktophandelingen en de nauwkeurigheid van muisaanduidingen aan bod. Pfeiffer noemt dit User Interface Friction (UIF).

Voor het onderzoek werd telkens dezelfde hard- en software gebruikt die tussen elke testronde opnieuw werd geïnstalleerd met dezelfde standaardinstellingen. Er werden vier verschillende computers gebruikt: twee Dell-pc's en twee Macintosh-pc's (de interfacetest omvatte ook Mac OS X).

Windows Vista blijkt het op alle criteria van Pfeiffer beduidend slechter te doen dan voorganger Windows XP. Zo is de traagheid in het selecteren van menu-items 20 procent toegenomen. De nauwkeurigheid waarmee de muis een schermitem aanwijst, blijkt 16 procent minder te zijn. Het werken met vensters en andere desktop-elementen vergt met Aero gemiddeld 2.73 seconden, waar dat met Windows XP 2.34 seconden is en met Mac OS X 1.50 seconden. Door Aero uit te schakelen en over te schakelen naar de Classic-interface verbetert de score tot 2.52 seconden.

Advies
Onderzoeker Andreas Pfeiffer licht toe dat het uitzetten van Aero al veel verschil uitmaakt. Hij stelt echter dat het onmogelijk is mensen te trainen om alles efficiënter te laten werken. "Vista is een motor waarvan de versnellingsbak slecht werkt." Hij raadt aan andere interfacegadgets van Vista voor zover mogelijk uit te zetten. Verder adviseert hij de muis-drivers van Vista te vervangen door die van derde partijen, die meestal beter zouden zijn.

Hoewel zijn bevindingen vooral slecht nieuws zijn voor grafische professionals zoals CAD-gebruikers, beweert hij dat ook de doorsnee gebruiker in zijn werk gehinderd wordt. Pfeiffer voorspelt flinke ergernis. Zijn eindconclusie luidt dat bedrijven misschien beter kunnen wachten met de overstap naar Vista, totdat Microsoft de interface heeft verbeterd.


Erik Vlietinck

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie