Vijf onmisbare tips voor beginnende start-ups

Een bedrijf beginnen, daar gaat een heleboel gepeins, gegoogle en advies vragen aan vooraf. Heb je een goed idee, weet je getalenteerde mensen om je heen te verzamelen en heb je alle officiële documentatie in orde gemaakt, dan is je start-up daar. Houd deze adviezen altijd in je achterhoofd om van jouw start-up een succes te maken.

1. Houd het simpel en kijk vanuit oplossingen

Een groot deel van het succes van een start-up is dat het bedrijf een oplossing weet aan te dragen voor een probleem. Met andere woorden, kijk goed naar wat jou dwars zit en waar je een slimme oplossing voor zou willen, in plaats van te kijken naar wat er waarschijnlijk wel lekker zal verkopen. Als je je bedrijf vanuit dat standpunt benaderd, dan zal je merken dat je boodschap simpeler is: ‘heb jij last van x? Wij regelen x.’

Dat daar natuurlijk allerlei algoritmes, programmeerwerk en bloed, zweet en tranen achterliggen, hoeven mensen die met jouw bedrijf in aanraking komen in eerste instantie echt niet weten.

2. Laat mensen horen dat je bestaat

Je hoeft de eerste dag van je bedrijf niet zendtijd op RTL4 te kopen om potentiële klanten te laten weten dat je er bent. Aan de andere kant moet je ook weer niet het tegenovergestelde doen. Het voordeel als je de eerste tip uit dit artikel hebt gevolgd, is dat je waarschijnlijk echt een passie hebt voor je oplossing. Je ergert je aan iets, en je bent zo blij dat je daar een geweldige oplossing voor hebt. Je wordt daarvoor vanzelf enthousiast als je erover praat en dat kan enorm aanstekelijk werken.

Je hoeft mensen niet veel over je bedrijf te vertellen, je moet veel mensen over je bedrijf vertellen. Dat is niet alleen handig om klanten te werven, maar ook om je netwerk uit te bouwen en mensen te vinden die eventueel met je kunnen werken. Vergeet daarbij ook social media niet.

3. Pas op je geld, en laat het gaan

Als je een bedrijf begint, dan heb je altijd financiële tegenvallers waar je niet aan hebt gedacht. Je kunt geen geld verdienen door het uit te geven, wordt in Amerika veel gebezigd. Het beste is dan ook om het zo te bekijken: het gaat niet om hoeveel geld jij op je bankrekening hebt staan, het gaat erom hoeveel waarde je kunt toevoegen. Dat kan geld zijn, maar dat hoeft niet altijd.

Je hoeft dat natuurlijk niet vol te houden tot de financiële ondergang. Mocht het allemaal niet zo snel gaan als je hoopt, houdt er dan tijdelijk een parttime baan naast voor iets meer financiële zekerheid. Sowieso is het verstandig om een plan te hebben voor als alles mis gaat, want wat doe je als je failliet gaat?

start-up beginnen

© PXimport

4. Wees betrokken

Je hoeft voor je ontwikkelaars niet elke dag door koffie te halen, maar sta ervoor open om je managersrol regelmatig te verruilen voor het takenpakket van iemand anders. Stel eens een wat minder slimme vraag aan een ontwikkelaar, help mensen even stil te staan bij wat ze doen en leer er zelf ook van. Wees daarbij ook niet te arrogant in welke afspraken je wel en niet aanneemt. Ga juist wel naar die kleine netwerkbijeenkomst in je dorp, of nodig wel die student uit die een paar vragen voor je heeft voor zijn scriptie. Uit de vreemdste hoeken kunnen vaak de beste inzichten komen.

Bovendien heeft aanwezigheid op netwerkbijeenkomsten als voordeel dat je zichtbaar wordt in je buurt, waardoor je mogelijk nog meer mensen aan je bindt die iets voor je kunnen betekenen. Je kunt enorm veel wijsheid vergaren, die alleen mensen je kunnen geven die in hetzelfde schuitje hebben gezeten.

5. Wees een voorbeeld voor je mensen

Natuurlijk wil je ‘one of the guys’ zijn en moeten mensen je vooral niet zien als manager, maar gewoon als collega. Juist als je volgens de bovenstaande tip ook wel eens een rondje koffie haalt of mee gaat lunchen, dan creëer je waarschijnlijk sneller een betere band met je medewerkers. Houd er wel rekening mee dat je je niet exact zoals zij gaat gedragen, want dan kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Dat is niet motiverend voor je team, dat een leider nodig heeft.

Leiderschap zit hem niet per se in het strak organiseren van alles, leiderschap zit hem in goede relaties met je mensen, maar tegelijkertijd het voorbeeld geven van hoe jij het graag ziet in jouw bedrijfscultuur. Probeer mensen bijvoorbeeld niet ‘s avonds e-mails te sturen, als je niet verlangt of wilt dat ze je ook ‘s avonds antwoorden. Als je wil dat iedereen zich zakelijk kleedt, zorg dan dat je er zelf net even iets netter uitziet. Zo kun je mensen inspireren hetzelfde te doen, zonder dat je hiervoor uitgesproken regels hoeft te hebben.

Als laatste extra tip is het belangrijk om geduld te hebben. Geduld met je mensen, geduld met het binnenhalen van fondsen en geduld om jouw visie tot in de puntjes te laten ontwikkelen. Passie voor jouw idee en je start-up is belangrijk, maar die passie is er als het goed is nog steeds net zo hevig als je wel even die extra tweak of inkomsten afwacht. Veel succes!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten