abonneren

Videogames toch goed voor kinderen

Het spelen van videogames kan goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Videogames bevorderen creativiteit en samenwerking. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Europese Unie.Uit het onderzoek, dat gehouden werd door het Europese Comité voor de Interne Markt en Consumentenbescherming, blijkt dat het spelen van videogames vooral een aantal voordelen heeft voor kinderen en dat er geen duidelijke link is met agressief gedrag.

Volgens de Nederlandse parlementariër Toine Manders zijn de meeste videogames niet gevaarlijk. Videogames stimuleren het vergaren van kennis en bevorderen belangrijke vaardigheden als strategische reflectie, creativiteit, samenwerking en een gevoel van verbetering. Het onderzoek doet daarom ook geen aanbevelingen om de verkoop van videogames aan kinderen aan banden te leggen. De onderzoekers roepen juist alle 27 lidstaten op om beter samen te werken om de bestaande PEGI-waardering beter toe te passsen.

In het onderzoek staat wel dat niet alle videogames geschikt zijn voor kinderen. Maar sommige films en boeken zijn ook niet goed voor kinderen en niemand probeert die films en boeken te verbieden. De onderzoekers concluderen ook dat sommige videogames inderdaad agressief gedrag bij sommige kinderen kunnen aanwakkeren.

De onderzoekers vinden dat ouders meer betrokken moeten worden bij de gamingactiviteiten van hun kinderen. De onderzoekers stellen een "rode knop" voor waarmee ouders beter kunnen bepalen welke games hun kinderen spelen en voor hoe lang. De onderzoekers gingen in het rapport niet dieper in hoe een dergelijke rode knop er uit zou moeten zien.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de gemiddelde leeftijd van een Europese gamer 33 jaar is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: