abonneren

"Videogames creëren geen moordenaars"

Door gewelddadige videogames te spelen veranderen kinderen niet in bloeddorstige moordenaars. Dit schrijven twee onderzoekers verbonden aan Harvard in hun boek "Grand Theft Childhood: The Surprising Truth About Violent Video Games and What Parents Can Do".Lawrence Kutner en Cheryl Olsen hebben twee jaar lang onderzoek gedaan onder 1.200 middelbare scholieren naar de effecten van videogames ophet gedrag. "We hopen dat mensen eindelijk realiseren dat er geen data is die aantoont dat videogames geweld oproepen", aldus Kutner.

De twee onderzoekers besloten om het onderzoek anders aan te pakken dan voorgaande onderzoeken. Die deden vooral onderzoek in een laboratorium onder gecontroleerde omstandigheden en gebruikten bizarre dingen, zoals een luide toeter, om te kijken of kinderen agressiever waren geworden na het spelen van een gewelddadige videogame. Kutner en Olsen besloten om iets radicaals te doen; te praten met de kinderen zelf. Uit de gesprekken bleek dat bijna alle kinderen videogames spelen en dat het in veel gevallen ook een sociaal gebeuren is die vriendschappen tussen kinderen versterken.

Het onderzoek van Kutner en Olsen toont aan dat het spelen van videogames voor volwassenen sommige kinderen iets agressiever kan maken. Van de kinderen die het afgelopen jaar een game heeft gespeeld die eigenlijk bedoeld was voor volwassenen was 51 procent betrokken bij een gevecht. Van de kinderen die geen games voor volwassenen hebben gespeeld, was 28 procent betrokken bij vechtpartij. Het verschil was nog groter bij meisjes; 40 procent ten opzichte van 14 procent.

Uit het onderzoek bleek tevens dat het spelen van videogames een populaire activiteit is bij meisjes. Na het virtuele poppenhuis The Sims was de gewelddadige game Grand Theft Auto de meest populaire game.

Volgens Kutner en Olsen moet er meer onderzoek gedaan worden naar de correlatie tussen videogames en gedrag bij kinderen. Het is nog niet bekend of agressieve games kinderen agressiever maken of dat agressieve kinderen liever agressieve games spelen.

"Het is nog steeds en minderheid van de kinderen die het leuk vindt om gewelddadige videogames te spelen en vervolgens betrokken raakt bij een vechtpartij. Indien je een goede beschrijving wil van de 13-jarige kinderen die het leuk vinden om een gewelddadig spel te spelen dan moet je op zondag naar het plaatselijke voetbalveld gaan," aldus Olsen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: