abonneren

Viacom vindt verweer Google maar zwak

Viacom heeft Google aangeklaagd wegens auteursrechtschending op YouTube. Google beroept zich nu op de DMCA, een wet die content providers beschermt tegen rechtzaken door ze niet verantwoordelijk te houden voor daden van gebruikers.
"Onzinnig," zegt Viacom.

Volgens Viacom-raadsman Michael Fricklas kan YouTube zich niet op de DMCA beroepen omdat het volgens hem niet mogelijk dat miljoenen gebruikers copyrightschending plegen zonder dat Google zich hiervan bewust is. In de algemene voorwaarden van YouTube staat dat Google gerechtigd is videobestanden te verwijderen, waardoor het bedrijf impliciet erkent dat gebruikers de site voor illegale doeleinden kunnen misbruiken. Google claimt dat het pornografische filmpjes en spam kan herkennen en verwijderen, dus volgens Viacom is het onzinnig dat het bedrijf niets doet tegen content die de auteursrechten schendt.

Viacom heeft nog een ander sterk punt: de DMCA is bedoeld voor bedrijven die een dienst aanbieden, maar niet zelf rechtstreeks deelnemen aan die dienst. Dat geldt bijvoorbeeld voor gedecentraliseerde peer-to-peer-diensten. Voor YouTube geldt dit niet: de database is gecentraliseerd en wordt ook centraal bijgehouden.

BetaNews

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: