abonneren

VIA werkt aan quadcore processoren

Intel en AMD zijn vier jaar geleden begonnen met de productie van quadcore processoren. Concurrent VIA zweert tot nu toe echter nog bij ouderwetse single- en dualcore modellen. Pas eind 2011 zal daar verandering in komen.In Taiwan is het inmiddels een publiek geheim dat VIA aan quadcore processoren werkt. De processorfabrikant moet wel, wil het relevant blijven in de it-markt.
De eerste quadcore-cpu van VIA moet eind 2011 gereed zijn. Dat is rijkelijk laat, maar omdat VIA zich meer dan Intel en AMD op energiezuinige platformen richt, is het niet onoverkomelijk.

Op dit moment heeft VIA alleen singlecore cpu's in zijn line-up. Een dualcore model volgt later dit jaar, met een kloksnelheid van 2 GHz, 2MB aan L2-cache en een 1333 MHz bus. De tdp van deze dualcore processor is 20 watt, waarmee VIA zoals gebruikelijk op notebooks mikt.

Pas in 2011 zien de eerste VIA-quadcores het levenslicht. VIA integreert meteen een grafische controller (DirectX 11-compatibel) in deze processoren. Of VIA tegen die tijd nog kan opboksen tegen energiezuinige modellen van Intel en AMD is de vraag. De kans is groot dat voor die tijd het bedrijf een overnameprooi wordt voor nVidia, dat cpu-techniek zal moeten gaan inkopen om zich staande te houden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: