abonneren

VIA introduceert nieuwe netbook-oplossing

VIA is niet van plan de netbookmarkt zonder gevecht over te leveren aan Intel en zijn Atom-cpu. Een nieuwe chip moet de kansen van het Taiwanese bedrijf vergroten. Hierbij zet VIA groot in op het afspelen van full-hd-materiaal, iets waar de Atom niet toe in staat is.De huidige Intel Atom-processoren zijn niet erg geschikt voor het afspelen van hd-videomateriaal, zeker niet in 1080p-resolutie. Dit probleem kan opgelost worden door het decoderen van deze videostreams over te laten aan de chipsets, maar ook hier laat Intel geen goede indruk achter.

nVidia probeert dit gat te vullen door de Atom te koppelen aan de GeForce 9400M-chipset, maar deze verbruikt flink veel energie. Dat het ook anders kan, bewijst VIA. De gloednieuwe VX855-chipset kan probleemloos 1080p-streams verwerken, ongeacht de codering (h.264, mpeg2, mpeg4, divx of wmv9). Hierbij komt de maximale energiebelasting (tdp) niet boven de 2,3 watt uit. Vrijwel alle relevante north- en southbridge-functionaliteit zijn in de chipset geïntegreerd. Volgens VIA wordt de VX855 ondersteund door alle belangrijke besturingssystemen, inclusief Windows 7.

Door de lage energiebehoefte is het mogelijk een passief gekoeld systeem te bouwen rondom een VX855. De ingebouwde Chrome9-gpu ondersteunt 2D- en 3D-graphics via DirectX 9. 7.1-kanaals audio is geen probleem en de geheugencontroller ondersteunt twee ddr2-modules en tot zes usb-poorten. De VX855 kan gekoppeld worden aan de VIA Nano, C7 en Eden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie