abonneren

VGA gaat met pensioen

AMD en Intel kondigen aan te stoppen met het gebruik van de meer dan twintig jaar oude VGA-standaard voor het aansluiten van monitoren. HDMI en DisplayPort zijn de nu gangbare aansluitingen voor LCD-monitoren. Samen met de grote fabrikanten als Dell, Lenovo, Samsung en LG kondigen beide chipfabrikanten aan de invoering van HDMI als monitoraansluiting in pc's te versnellen.
Naar verwachting zullen hun pc-s en notebooks na 2015 geen gebruik meer maken van het analoge VGA (video graphics array) en het digitale LVDS (low voltage differential dignaling). De laatste word veel intern in notebooks gebruikt. Het toepassen van LVDS zal naar verwachting zelfs al eerder namelijk in 2013 worden gestopt.

Na 2015 komt er dus een einde aan het gebruik van VGA en DVI-I. DVI-I is ooit ingevoerd als overgangsaansluiting voor monitoren en combineert het Analoge VGA signaal met een digitale versie. De DVI-standaard is niet meegegroeid met de technische mogelijkheden. Zowel HDMI als DisplayPort ondersteunen dataverkeer in twee richtingen en kunnen meer bandbreedte aan, waardoor er een groter kleurbereik hogere beeldresolutie mogelijk is en er meerdere beeldsignalen tegelijk over getransporteerd kunnen worden. HDMI zal de standaard blijven voor consumentenelektronica als tv's terwijl DisplayPort de standaard wordt voor computers en monitoren.

Voor de notebookfabrikanten bieden de nieuwe aansluitingen het voordeel van een lager energiegebruik terwijl ze minder ruimte innemen. Monitorfabrikanten als Samsung en LG zijn grote voorstanders van de definitieve overgang naar de nieuwe standaarden, omdat ze nu vaak nog meerdere aansluitingen moeten inbouwen.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie