abonneren

Verwarring over 'illegaal downloaden' blijft

Dagblad Trouw publiceerde afgelopen zaterdag een artikel naar aanleiding van de recent uitgebrachte Digibewust brochure 'Gezinsboekje bedwing het web'. Trouw stelt dat 'de voorlichting van Digibewust in strijd is met de wet' en merkt op dat in de folder wordt gesproken over illegaal downloaden, terwijl downloaden in Nederland niet illegaal zou zijn.
Uiteraard springt Brein hier meteen op in.

Want, zo stelt Brein, wat Trouw zegt is kort door de bocht: "In het artikel gaat men aan een aantal nuances voorbij. Verkoopvervangend downloaden van muziek en film is namelijk volgens de Nederlandse wet wel degelijk illegaal. Muziek en films mogen alleen van illegale bronnen worden gedownload als dat voor eigen gebruik, op beperkte schaal en zonder commercieel oogmerk gebeurt. Downloaden van games en software zonder toestemming van de makers is altijd illegaal. Tenzij er toestemming is van de rechthebbenden."

"Verder laat Trouw," aldus Brein, "achterwege dat bij gebruik van populaire p2p-uitwisseldiensten zoals Bittorrent en eDonkey downloaden in principe gelijk staat aan uploaden. Haal je een muziek- of filmbestand binnen, dan bied je dat automatisch weer aan aan andere gebruikers van die p2p-dienst en dat aanbieden of 'uploaden' is niet toegestaan zonder toestemming van de rechthebbenden."

Brein grijpt meteen de gelegenheid aan om te pleiten voor meer verbod. "Het niet verbieden van downloaden uit illegale bronnen zorgt voor veel verwarring. BREIN pleit er voor dat downloaden van kennelijk illegaal aanbod wordt verboden. Alleen op die manier krijgt legaal online aanbod een eerlijke kans van slagen."

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: