abonneren

Vertrouwelijke politiedossiers makkelijk via Google te vinden

Op de website van de nationale politie waren maandenlang tientallen vertrouwelijke documenten te vinden. Die kon je gewoon opvragen met een simpele zoekterm via Google.

Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. Volgens de krant zijn de betreffende documenten inmiddels door de politie offline gehaald.

Moord en jihad

De documenten gingen onder andere over moordzaken, overvallen en jihadverdachten. De dossiers waren gewoon via internet te vinden door de naam van een verdachte in te typen in Google.

Openbare server

Volgens NRC stonden de dossiers op een openbare server, waarop de website van een boekhouder van de politie draaide. Een familielid van die boekhouder had de documenten op de server geplaatst; het familielid was namelijk ook systeembeheerder bij de politie en had daarom toegang tot de dossiers.

Gevolgd

In die documenten ging het vooral om mensen die door de politie werden gevolgd in verband met een onderzoek. Daarbij ging het bijvoorbeeld over mogelijke Syriëgangers, en over de leider van een groot crimineel netwerk. Naast de namen van verdachten werden ook namen gevonden van betrokken rechercheurs en officieren van justitie die bij de onderzoeken betrokken waren.

De rijksrecherche is inmiddels een onderzoek begonnen naar het lek. Er wordt onder andere gekeken wie er toegang had tot de documenten. De lekkende systeembeheerder is op non-actief gesteld.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: lek, beveiliging, Politie

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord