Verschuiving van Windows naar Linux versnelt

Het aantal applicaties dat specifiek is ontwikkeld om te draaien op besturingssysteem Windows is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. De meeste groei zit in de Linux-toepassingen.Een kleine 65 procent van de applicaties die het afgelopen jaar in Noord-Amerika zijn ontwikkeld werkt op Microsoft Windows. Dat is bijna 10 procentpunt minder dan het jaar er voor.
Dat blijkt uit onderzoek van Evans Data. Voor komend jaar verwacht het onderzoeksbureau een daling van nog eens 2 procent.

In dezelfde periode nam het aantal toepassingen dat is gebouwd om te draaien op Linux juist met een derde toe. Momenteel wordt 11,8 procent van de software ontwikkeld voor dat open source besturingssysteem.

John Andrews, ceo van Evans Data: "Er is sinds een jaar of twee een duidelijke verschuiving van Windows af te zien. Onze gegevens tonen dat deze migratie nu in een versnelling is gekomen. Linux profiteert hiervan, maar we zien ook groei in niche besturingssystemen die zijn bedoeld voor niet-traditionele clientsoftware. Het landschap verandert."

Onderzoeksbureau Evans Data ontdekte ook dat JavaScript de meest gebruikte scriptingtaal is, met meer dan driemaal zoveel gebruikers als PHP, Ruby of Python. Van Ruby verwachten de analisten in het komende jaar wel een toename van 50 procent.


Bron: Computable.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: