Verschillende technieken achter kassaloze supermarkten

Het was een wereldwijde primeur vorig jaar, toen Amazon een filmpje online zette van zijn kassaloze supermarkt. Niet lang daarna brachten in Nederland zowel Spar als Albert Heijn naar buiten dat ze ook met dergelijke systemen kwamen. Toch werkt het principe niet in elke supermarkt hetzelfde.

Spar - Skippen

Spar heeft een kassaloos systeem genaamd Skippen. In de Spar-winkel bij de Universiteit Utrecht is dat getest. Skippen werkt vrij simpel. Je zet de app op je telefoon, je scant met je telefoon de streepjescodes van de producten en vervolgens wordt na het scannen van een QR-code in de winkel ABN Amro’s Tikkie ingezet om de betaling te voltooien.

Op zich heeft de klant hier dus een extra plek in de supermarkt om langs te lopen, waardoor de snelheid mogelijk iets uit het kassaloos shoppen wordt gehaald.

Toch zien we bijvoorbeeld bij onze eigen OV-chippalen dat zoiets nooit enorm veel tijd kost, ook al zijn er veel mensen die er gebruik van moeten maken. Het probleem waarmee Spar echter kampt, is de verkoop van alcohol. Er wordt mogelijk een age-check ingebouwd in de app. Dat is essentieel, want anders overtreedt de supermarktketen onder andere de Drank- en Horecawet en dat kan heel nare gevolgen hebben.

Skippen kan nu alleen nog in twee vestigingen in Utrecht, waar geen tabak of alcohol wordt verkocht.

Albert Heijn - Tap to Go

Het systeem Tap to Go van Albert Heijn werkt net even anders. Hierbij wordt niet de streepjescode van de producten gescand, maar maakt een klant gebruik van elektronische schapkaartjes. Hier houd je een speciaal pasje of je Android-telefoon tegenaan, waarna het artikel in je account komt te staan. Ben je klaar met winkelen, dan doe je helemaal niets. Het aankoopbedrag gaat na tien minuten automatisch van je bankrekening af. Bij het registreren moet je deze koppeling maken.

Alcohol kopen kan ook, maar je krijgt een rood lampje te zien op het prijskaartje en deze wordt niet toegevoegd aan je account, omdat je eerst naar een medewerker zal moeten gaan om je leeftijd te controleren. Tap to Go kan in de AH To Go op het hoofdkantoor van de grootgrutter, maar ook in de winkel in het AMC en op het metrostation van Amsterdam Dam Centraal.

Sainsbury’s - SmartShop

Sainsbury’s heeft in tegenstelling tot Albert Heijn wel eenzelfde manier van werken als Spar. Hier wordt gebruikgemaakt van de SmartShop-app en in plaats van Tikkie een eigen banksysteem, dat wordt geactiveerd door een QR-code te scannen voor de klant vertrekt.

Op dit moment wordt het systeem nog flink getest door Sainsbury’s, waardoor het alleen in hun Londense winkel op Holborn Circrus mogelijk is. Ook deze supermarkt worstelt echter met klanten die alcohol willen kopen. Alcohol kan niet worden gekocht door de app te gebruiken.

Amazon - Amazon Go

De meest indrukwekkende kassaloze supermarkt is die van Amazon. Amazon Go wordt ook gebruikt met een app, maar net even anders. In de winkel zijn honderden camera’s en sensoren geplaatst die bekijken wat je uit het schap pakt en in je tas stopt. Hoe dat alles exact werkt, daarover is Amazon erg geheimzinnig. De technologie heet Just Walk Out en het betekent dat je echt zonder ook maar op je telefoon hoeft te kijken kunt winkelen.

Het enige moment waarop je de app nodig hebt, dat is wanneer je binnenkomt. Je scant een poortje en dan kun je gaan winkelen. Je moet hiervoor de app eerst koppelen aan je bankrekening, zodat je niet echt aan het stelen bent - al voelt dat natuurlijk wel zo. Er zijn op dit moment 11 Amazon Go-winkels.

Het is in Nederland even afwachten welke supermarkt het kassaloos betalen echt groot gaat maken. Naast het probleem van alcoholcontrole zijn veel mensen bang dat het banen gaat kosten. Aan de andere kant moet de winkel nog steeds worden gevuld, zijn er medewerkers nodig om vragen of problemen met de app op te lossen en in sommige gevallen om alcoholcontroles te doen. En dan zijn er natuurlijk de consumenten, die moeten leren om op een andere manier te winkelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten