abonneren

Veroordeelde filesharer gaat in hoger beroep

Jammie Thomas-Rasset, recentelijk veroordeeld voor het illegaal delen van bestanden, gaat in hoger beroep. Ze wil het 'monsterlijk excessieve oordeel' tegen haar herroepen zien. Thomas-Rasset kreeg een boete van $1,92 miljoen dollar opgelegd voor het delen van 24 nummers in p2p-programma Kazaa.Jammie Thomas-Rasset, moeder van vier kinderen, werd vorige maand schuldig bevonden voor het downloaden en delen van 24 muzieknummers via de filesharingdienst Kazaa.
Een juryrechtbank veroordeelde haar tot het betalen van een schadevergoeding, die door de rechter op bijna 2 miljoen dollar gesteld werd. De advocaten van Thomas-Rasset hebben nu een motie ingediend, waarin ze beweren dat dit schadebedrag buitensporig hoog is. De advocaten vermoeden dat de rechtbank deze zaak als waarschuwing wil gebruiken voor andere filesharers en dat het schadebedrag daarom bewust zo hoog gekozen is.

In de motie benadrukken de advocaten dat de 24 nummers voor $1,29 per stuk via iTunes aangeschaft kunnen worden. De rechtbank besliste echter dat Thomas-Rasset $80.000 per muzieknummer moest terugbetalen -- maar liefst 63.015 maal de waarde van het muzieknummer. Volgens de advocaten is de verhouding tussen schade en boete compleet zoek. Ze eisen dat de rechtbank het schadebedrag verlaagt tot het minimumbedrag ($18.000) of dat een nieuwe jury zelf een schadebedrag bepaalt. De schadevergoeding van $1,92 miljoen zou een overtreding van het Vijfde Amendement in de Amerikaanse Constitutie zijn; dit amendement beschermt burgers tegen excessieve straffen in een civiele rechtszaak.

The Register

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie