abonneren

Verlamde tiener neemt aftrap WK in robotpak

Het is nog heel even wachten: aanstaande vrijdag vindt de eerste wedstrijd van Nederland op het WK in Braziliƫ plaats. Maar een dag eerder is de openingswedstrijd van Braziliƫ tegen Kroatiƫ ook de moeite van het kijken waard.

Daarbij zal niet Ronaldo of Messi de eerste bal wegtrappen, maar de eer gaat naar een verlamde Braziliaanse tiener. We kunnen al best veel met robots en technologie, alleen een verlamd persoon laten lopen is nieuw en wel héél bijzonder. Het idee is een initiatief van het Walk Again Project, een internationale samenwerking tussen instanties om verlamde personen weer op de been te krijgen, onder leiding van Miguel Nicolelis.

Exoskelet

De tiener zal kunnen lopen met behulp van een zogenaamd exoskelet, een robotpak om het lichaam dat wordt bestuurd door een helm met elektroden die signalen van het brein van de patiënt opvangen. De patiënt bestuurt het exoskelet met dezelfde signalen die hij ook zou gebruiken als hij zijn eigen benen opdracht zou geven om een stukje te gaan lopen.  

Aapje

Drie jaar geleden slaagde Nicolelis erin een aapje op afstand een robot te laten besturen, met behulp van signaaltjes die hij met dunne elektroden aftapte uit het brein van het dier. In de volgende stap van zijn project slaagden de wetenschappers erin om het aapje signaaltjes toe te dienen via hersenelectroden zodat het dier ‘voelt’ wat een neparm voelt.

Rolstoelmuseum

Met deze technologie zouden rolstoelen en rollators in de toekomst wellicht tot het museum gaan behoren. Wij zijn in ieder geval benieuwd hoe het straatbeeld eruit zal komen te zien: wie weet krijgen wij na onze tweede kunstheup geen derde, maar kunnen we kiezen uit een robocop-achtige constructie.   

Bekijk hier de eerste stappen die door een verlamd persoon in het exoskelet werden gezet: 

 


Lees ook: 

Deze Lego-robot lost een Rubik's Cube in 3 seconden op 
Obama voetbalt met robot
Pingpongrobot probeert machtiger dan mens te zijn

Google werkt aan intelligente robots

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Voetbal, robot, verlamd, exoskelet, aftrap

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord