abonneren

Verkoop Blu-ray stijgt maar DVD-markt blijft slecht

De verkoop van Blu-rayschijfjes gaat goed, maar het is niet genoeg om de dalende verkoop van DVD's uit het slop te halen.Nu Blu-ray heeft gewonnen van HD-DVD lijkt niets een rooskleurige toekomst van HD-homevideo in de weg te staan. Dit jaar steeg de verkoop van Blu-rayspelers aanzienlijk toen Toshiba bekendmaakte de handdoek in de ring te gooien. In december vorig jaar was 63 procent van de verkochte hd-films in het Blu-rayformaat, afgelopen maart was dit gestegen naar 81 procent. In totaal werden er in maart wereldwijd 4,9 miljoen HD-films verkocht.
Hiervan waren er 3,8 miljoen in het Blu-rayformaat. In 2007 werden er in totaal 9,8 miljoen HD-films verkocht.

Maar ondanks dat het goed gaat met de verkoop van Blu-rayfilms gaat het slecht met de DVD-markt. Al twee jaar lang neemt de verkoop van DVD's af. In 2006 verdienden de filmstudio's nog $25 miljard met de verkoop van DVD-films. Een jaar later was dat bedrag afgenomen naar $23,1 miljard. Verwacht wordt dat er dit jaar voor $21,4 miljard aan films wordt verkocht.

Het lijkt er sterk op dat consumenten een beetje moe worden van het kopen van nieuwe spelers elke tien jaar. De overgang van VHS naar DVD ging relatief snel en gemakkelijk, maar de overgang van DVD naar HD gaat een stuk stroever. Een reden hiervoor is dat consumenten niet zien waarom ze moeten upgraden naar Blu-ray. De beeldkwaliteit en het geluid is wel beter, maar qua functies biedt Blu-ray hetzelfde als DVD.

Ook de prijs is een drempel. Een Blu-rayspeler is op dit moment nog duur en veel consumenten zijn pas bereid er eentje te kopen wanneer ze flink in prijs dalen. Analisten verwachten dat een dergelijke prijsdaling niet voor 2009 zal gebeuren.

Filmstudio's hopen nu dat de hogere prijs van Blu-rayfilms de dalende omzetten weer een duw naar boven zal geven.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: