abonneren

Verbod op p2p werkt, zeggen Zweedse muziekverkopers

In april van dit jaar werd in Zweden een nieuwe wet ingevoerd waardoor internetproviders gedwongen kunnen worden om namen en adressen vrij te geven van file-sharers die illegaal materiaal up- of downloaden. En dat heeft effect, zegt de Zweedse muziekindustrie.In de eerste negen maanden van 2009 is in Zweden namelijk 18% méér digitale muziek verkocht dan in dezelfde periode in 2008. En volgens een woordvoerder van de Zweedse tak van de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) is dat te danken aan de nieuwe wet.
"Het is net als met te hard rijden: wanneer je meer flitsers langs de weg zet, zullen mensen minder hard gaan rijden."

Of de toename van de verkoop uitsluitend aan de strengere wetgeving te danken is, is nog maar de vraag. In april, toen de wet net was ingevoerd, daalde het internetverkeer in Zweden met een dikke 30% - een duidelijk teken dat veel minder mensen p2p-sites bezochten, uit angst om voor de rechter gesleept te worden. Inmiddels is de hoeveelheid verkeer weer ongeveer net zo omvangrijk als voor de invoering van de wet, waaruit wel geconcludeerd mag worden dat er in Zweden nog steeds aan p2p gedaan wordt.

Het meest waarschijnlijke is, dat de stijging komt door een combinatie van zaken - de nieuwe wet (lees: minder p2p-gebruikers), maar ook andere factoren, zoals het op grotere schaal beschikbaar maken van muziek voor downloads. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Nokia's Comes With Music-muziekdienst, maar ook aan initiatieven als Spotify.

Een ander argument dat aangevoerd wordt om de stelling van de Zweedse IFPI te ontkrachten, is het feit dat niet alleen in Zweden de verkoopcijfers omhoog gaan. Zo maakte EMI deze week bekend dat de verkoop van digitale EMI-tracks wereldwijd met 4,6% gestegen is. De stijgende verkoop is dus een wereldwijde trend, en kan dus niet alleen verklaard worden door strengere wetgeving in Zweden.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie