abonneren

Verband agressiviteit tieners en internetverslaving

Tieners die buitensporig veel tijd op het internet besteden, vertonen vaker aggresief gedrag. Dit blijkt uit een onderzoek onder 9.400 Taiwanese tieners. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Journal of Adolescent Health.Uit het onderzoek blijkt dat tieners die "verslaafd" zijn aan het internet het afgelopen jaar vaker andere mensen hebben bedreigd, geslagen of geduwd.
Zelfs wanneer mogelijk andere factoren in ogenschouw worden genomen, zoals de mate van zelfvertrouwen, aanleg tot depressie en hoe vaak ze agressieve films en tv-programma's kijken, blijkt dat er nog steeds een sterke band is tussen de hoeveelheid tijd die tieners online zijn en hoe agressief ze zijn. De onderzoekers hebben geen bewijs gevonden dat internetverslaving agressiviteit bij tieners opwekt. Waarschijnlijk hebben agressieve kinderen een hogere kans om verslaafd te raken aan het internet.

De conclusies in het onderzoek sluiten aan bij de conclusies in eerdere onderzoeken die aantonen dat er een duidelijk verband is tussen media - zoals televisie, films en videogames - en het gedrag van kinderen. Opnieuw raden de onderzoekers ouders aan om goed te letten op wat hun kinderen doen, welke games ze spelen, welke films en tv-programma's ze kijken en hoe lang ze online zijn. Kinderen die verslaafd zijn aan het internet zijn sneller geïrriteerd, vaker lusteloos en vertonen vaker asociaal gedrag. Ze verkiezen online activiteiten boven activiteiten met andere kinderen in de echte wereld.

Niet alleen vertonen kinderen die verslaafd zijn aan het internet vaker agressief gedrag, maar wat ze online doen heeft ook effect op hun gedrag. Online chatten, gokken, gaming, het deelnemen aan online discussiegroepen en het kijken naar porno versterken agressief gedrag bij tieners. Kinderen die het internet vooral gebruiken voor studie zijn over het algemeen minder agressief dan leeftijdsgenootjes.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: