Veganistisch eten dankzij de nieuwste technieken

Er liggen steeds meer vleesvervangers in de supermarkt. Dat komt niet alleen door toenemende discussies over het klimaat, gezondheid en de manier waarop we met dieren omgaan. Het komt ook omdat de technologie nu zodanig is ontwikkeld dat er indrukwekkend goede veganistische vleesalternatieven komen. Veganistisch eten is eenvoudiger en lekkerder dan ooit.

Niet voor niets steekt miljardair Bill Gates zoveel geld in Beyond Meat en Impossible Burger, het zijn eigenlijk gewoon techbedrijven. Tech betekent veel voor veganisten en voor mensen die vaker vegetarisch of veganistisch willen eten. De komst van het internet is iets wat een veganistische levensstijl een enorme boost heeft gegeven. Waar je vroeger zelf creatief moet zijn om een vegan gerecht te koken, kun je nu binnen een paar seconde op YouTube een volledige uitleg vinden van hoe je een bepaald gerecht kookt. Je hoeft er ook geen speciaal vegan kookboek meer voor aan te schaffen. Vegan eten is zo veel laagdrempeliger geworden, omdat recepten volop verkrijgbaar zijn. Niet alleen voor een worteltaart, maar ook veganistische brownies of vegan alternatieven voor alledaagse kost.

Hetzelfde geldt voor apps. Er zijn applicaties waarbij je alleen een barcode hoeft te scannen en de app doet het leeswerk. Die scant de ingrediëntenlijst op non-vegan stoffen. Er zijn applicaties zoals HappyCow die je precies kunnen vertellen waar je plantbased restaurants kunt vinden. Er is zelfs AirVegan, dat specifiek aangeeft welke veganistische opties je hebt op een vliegveld. Er is zoveel meer informatie beschikbaar, waardoor je veel bewuster kunt omgaan met wat je eet. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je er als veganist alleen voorstaat. Dat groepsgevoel maakt het voor sommige mensen makkelijker om met de uitdagingen van de levensstijl om te gaan en die groepen vind je bijvoorbeeld op fora of andere communities op het internet.

Hoewel Bill Gates zelf niet volledig veganistisch eet, meent hij wel dat een meer veganistische levensstijl beter is voor onze aarde. In Amerika noemen vijf keer zoveel mensen zich veganist ten opzichte van vijf jaar geleden. Ook in Nederland zien we een langzame verschuiving naar een iets bewustere levensstijl, al dan niet zonder dierlijke producten. Die trend wordt enerzijds gevoed door technologie, maar andersom kan het ook. Zo is er een vegan cryptovaluta genaamd VeganCoin, waarmee je diensten en producten kunt betalen die vegan zijn.

Labvlees

Waar een veganistische levensstijl en technologie echter helemaal tot bloei komen, dat is in de sector van labvlees. Synthetisch vlees kan dankzij technologie worden gecreëerd door dierlijke cellen te kweken in een laboratorium. Zo worden er geen levende dieren gebruikt. Waarschijnlijk zal dit niet voor alle veganisten een oplossing zijn, omdat er alsnog iets dierlijks ten grondslag ligt aan dit in een lab gekweekte vlees. Maar juist voor vleeseters kan dit een diervriendelijkere oplossing zijn. Sowieso zal het de aarde enorm helpen in de reductie van Co2.

Er zijn momenteel een heleboel startups bezig met deze manier van vlees maken, maar bijvoorbeeld ook startups die zich richten op het creëren van een geschikt alternatief voor leer. Er bestaat software genaamd Giuseppe, die helpt zoeken naar een goede plant-optie voor het type vlees of zuivel dat je wilt namaken. Het kijkt naar hoe de moleculaire structuur of smaak van de plant is om zo een goed alternatief te bieden. Zo is uiteindelijk het populaire Beyond Meat ook groot geworden. Het heeft zelf onderzocht hoe je iets van planten kan maken dat lijkt op rundvlees. Het gebruikt tech om te zorgen dat erwtenproteïne kan worden getransformeerd in veganistische maar toch op vlees lijkende producten. Niet alleen voor vegans, want meer dan 90 procent van de Beyond Meat-klanten is vleeseter.

Voor jezelf en anderen

Enerzijds helpt technologie door te komen met alternatieven voor de makers van vleesvervangers, omdat het op moleculair niveau informatie kan verschaffen over deze andere bronnen. Anderzijds heeft technologie door meer informatie beschikbaar te maken aan de consument een grote rol gespeeld in het groeien van kennis over veganistisch eten, en uiteindelijk ook in het vergaren van kunde in het prepareren ervan.

Dat zien we ook in Nederland, waar we in steeds meer voedingsapps kunnen zoeken op veganistisch eten. Maar ook bij het online bestellen bij de supermarkt. Je kunt makkelijk overzicht krijgen in wat er allemaal vrij is van dierlijke grondstoffen en zo een betere keuze maken als je zelf vegan eet, maar ook als je iemand op bezoek krijgt die vegan is. Vroeger moest je dan allerlei potjes omdraaien en dan was de kans alsnog aanwezig dat je een product koos met een e-nummer dat dierlijk is, of omdat je bijvoorbeeld niet weet dat stremsel (in kaas) een dierlijk product is. Door big data en algoritmes goed te combineren, zijn veganisten een stuk zekerder van wat ze eten.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: duurzaamheid