'Veel ziekenhuizen kwetsbaar voor malware-aanvallen'

Een groot aantal medische apparaten heeft ooit te maken gehad met malware of virussen. Veel ziekenhuizen hebben hartbewakingsapparatuur of MRI-scanners staan die kwetsbaar zijn voor digitale aanvallen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, dat overigens wel zegt dat er nog geen gerichte aanvallen zijn geweest op apparatuur.

Het beveiligingsbedrijf meldt dat vandaag in De Volkskrant. Er zijn nooit patiënten in gevaar geweest, zegt cybersecurityexpert Jeroen Slobbe tegen de krant. Het zou voornamelijk gaan om apparaten die 'per ongeluk' worden besmet, bijvoorbeeld dat er een usb-stick met een virus in een computer wordt gestopt. Die virussen zijn tot nu toe niet specifiek gericht op de apparatuur, maar dat zou in de toekomst wel mogelijk zijn, zegt Slobbe.

Per ongeluk

Hoewel de virussen per ongeluk op de apparatuur kwam, en hoewel dat geen schade veroorzaakte, kan het toch gevaar opleveren voor patiënten. "Een machine kan trager worden of verkeerde waarden doorgeven, wat indirect gevaarlijk kan zijn."

Geen actief beleid

Volgens de Volkskrant heeft ruim driekwart van de ziekenhuizen 'geen actief beveiligingsbeleid', en worden er dus geen maatregelen genomen om preventief op te treden tegen malware. Dat betekent dat het relatief eenvoudig zou zijn om een ziekenhuiscomputer of een medisch apparaat te besmetten met een virus, ook één die wél schadelijk is.

Aanbevelingen

Deloitte heeft een rapport uitgebracht waarin aanbevelingen worden gedaan aan ziekenhuizen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is 100% veiligheid echter nooit te garanderen, ook niet wanneer alle aanbevelingen worden gevolgd. De ziekenhuizen willen daarom ook een meldpunt starten waarin zij ervaringen over beveiliging kunnen delen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten