abonneren

Veel webwinkels met iDeal onveilig

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste webwinkels die de betaalmethode iDEAL aanbieden onveilig zijn. Het gaat om 88 procent van in totaal 13.607 webwinkels, beweert Networking4all, aanbieder van beveiligingscertificaten.De betaalmethode iDEAL is dan wel veilig, maar de handelingen in de webwinkel zelf dienen ook beveiligd te worden. Dat wordt vaak vergeten. Maar liefst 11.980 winkels sturen door klanten ingevulde informatie over een onveilige verbinding. In 2007 waren dat er nog 5.209 en in 2008 8.578.
Deze groei hangt mede samen met de toename van het aantal webshops die de betaalmethode iDEAL aanbieden. In percentages van het totaal aantal IDEALwebshops wordt de veiligheid relatief beter. In 2007 ging het om 93% onveilige webshops, in 2009 om 88%.

Networking4all heeft de websites uitgebreid geanalyseerd. Zo zijn alle websites die vermeld staan op de website van iDEAL en Thuiswinkel.org onder andere gecontroleerd op juiste SSL-certificaten, inclusief webshops op externe pagina's. Daarnaast is ook gecontroleerd op mogelijke subdomeinen bij alle websites, omdat regelmatig webwinkels buiten de hoofdpagina worden weergegeven. Tot slot is bekeken of er applicaties met software aanwezig zijn waardoor alle persoonsgegevens via een centraal afhandelingssysteem worden behandeld.

Overigens blijkt in het algemeen: hoe hoger de pagerank, hoe hoger het percentage websites die gebruik maken van een SSL-certificaat.

Wie zelf wil checken of een webshop veilig is, kan de url intypen op www.isdezesiteveilig.nl.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: