abonneren

Veel vragen rondom onthulde identiteit bitcoin-oprichter

Er worden steeds meer vraagtekens gezet rondom de onthulling van de zogenaamde bitcoin-oprichter Satoshi Nakamoto. Dat zou een Australische zakenman zijn, maar zijn ‘bewijs’ is flinterdun. Weten we nou nog niet wie Satoshi is?

Door Tijs Hofmans en Robert Zomers

Groot nieuws vandaag: De illustere oprichter van de bitcoin heeft zichzelf eindelijk bekend gemaakt. Het zou de Australische entrepeneur Craig Wright zijn, die vorig jaar ook al werd genoemd in een onderzoek van Wired en Gizmodo naar de identiteit van de oprichter.

De identiteit van de originele ontwikkelaar van de bitcoin is al jaren een groot raadsel. De oprichter gaat schuil achter het pseudoniem ‘Satoshi Nakamoto’, maar de echte identiteit was altijd een raadsel. Tot vandaag, want de Australische Craig Wright is zelf naar de media gestapt om te zeggen dat hij de bitcoin-oprichter is.

Er is nu echter een aantal ontwikkelaars en bitcoin-bezitters die grote vraagtekens zetten bij de claims van Wright, en die beweren dat de onthulling één grote hoax is.
 

Naar buiten gestapt

De onthulling komt naar buiten via een aantal gerenommeerde media, namelijk de BBC en het meer genuanceerde The Economist. Daarnaast heeft Wright zelf een blogpost geschreven waarin hij zegt te bewijzen dat hij de bitcoin-oprichter is.
 

Dubieuze blogpost

Over die blogpost vallen nu veel mensen. Daarin wordt namelijk geen definitief bewijs geleverd dat Wright ‘Satoshi’ is. In plaats daarvan quote Wright een tekst van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre, en zegt hij dat hij die quote heeft versleuteld als digitale sleutel voor zijn originele bitcoins. Door naar de allereerste gemijnde bitcoins te verwijzen, zou Wright ‘bewijzen’ dat hij de eerste bitcoin-bezitter (en dus Satoshi) is.

In de blogpost geeft Wright zijn signature weer:
 src=

 

Wie is Wright?

Over de identiteit van Wright worden ook al langer vragen gesteld. De Australiër werd in 2015 door Wired en Gizmodo al aangewezen als de bitcoin-oprichter, maar dat gebeurde vooral op basis van (deels anonieme) tips van anderen.

Critici zijn echter sceptisch over de vraag of Wright Satoshi wel kan zijn. Wright heeft namelijk in zijn carrière vrijwel niets met cryptografie gedaan, al heeft hij er wel regelmatig over gesproken op conferenties. Daarom lijkt het niet logisch dat Wright wel de gecompliceerde techniek achter de bitcoin heeft ontworpen.
 

Andere taal en uitleg

Daarbij wordt ook opgemerkt dat Wrights schrijfstijl en manier van uitleggen compleet anders is dan dat in het originele whitepaper over de bitcoin (PDF).

Inmiddels heeft ook Bitcoin Core zijn handen afgetrokken van de onthulling.

 

’Bevestiging’ van andere bitcoin-bouwers

In principe kan iedereen wel zeggen dat hij Satoshi is, maar in dit geval werden de claims ondersteund door een aantal andere prominenten uit Bitcoin-land. Voorop staat Gavin Andresen, één van de vooraanstaandste leden van de Bitcoin Foundation. Andresen schreef ook een blogpost waarin hij achter Satoshi zegt te staan en bevestigt dat Wright inderdaad de bitcoin-oprichter is.

Maar ook daarover is onduidelijkheid. Andresen bitcoin-toegang is namelijk ingetrokken, waardoor gebruikers zijn gaan speculeren dat Andresen wel eens gehackt heeft kunnen zijn. Andresen heeft ook op Twitter nog niet gereageerd op die aantijgingen.
 

Motief?

In iedere goede thriller is een motief nodig, en dat is juist dat ontbreekt bij Wright. Waarom zou hij liegen over het feit dat hij Satoshi is? Is het alleen voor de aandacht? Sommigen denken ook dat Wright de situatie gebruikt om investeringen binnen te halen voor een nieuwe onderneming - hij blijft immers een zakenman.

En dan is er nog dit:
 


Er vindt namelijk een belangrijke conferentie plaats over de toekomst van de bitcoin. Maar of het daar nu mee te maken heeft… Vooralsnog weten we het simpelweg nog niet, maar het lijkt niet logisch dat Wright de bitcoin echt heeft uitgevonden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: bitcoin, cryptovaluta, satoshi nakamoto