abonneren

Veel thuiswinkelwebsites nog onveilig

Uit onderzoek van internetbeveiliger Networking4all blijkt dat ruim 25 procent van de leden van Thuiswinkel.org niet op tijd hun website heeft beveiligd. Zo stelt het bedrijf dat het niet hebben van een ssl-certificaat betekent dat een website onveilig is.Eind 2009 meldde Thuiswinkel.org dat leden met het waarborg tot 1 april de tijd hadden om hun site aan te passen.
Zo niet, dan zouden ze hun licentie kwijtraken. Onder andere marktplaats.nl en pietklerkx.nl blijven in gebreke. 

November vorig jaar deed Networking4all onderzoek naar de beveiliging van websites van leden van Thuiswinkel.org, belangenorganisatie van ongeveer duizend webwinkeliers in Nederland. Op websites met dit waarborg zou de consument veilig moeten kunnen shoppen. Het onderzoek gaf echter aan dat dit niet altijd het geval is. Van de bijna duizend leden had 61 procent haar beveiliging niet in orde. Thuiswinkel.org gaf aan dat op 1 april alle leden over een beveiligde verbinding moest beschikken. Zo niet, dan zou de licentie worden ingetrokken. Nu het zover is blijkt dat nog steeds ruim 25 procent niet voldoet aan het pakket nieuwe eisen, waar het beveiligen van persoonsgegevens één van is.

De beveiliging van persoonsgegevens is bovendien bij de wet verplicht. Onder de 253 websites die tot op heden niet aan het pakket eisen voldoet, bevindt zich een aantal bekende namen. Zo hebben volgens Networking4all nog altijd marktplaats.nl, speurders.nl, halfords.nl, pietklerkx.nl en 123luisterboek.nl de persoonsgegevens van haar klanten niet afgeschermd. Verontrustend is dat onder de 736 websites die wel zijn goedgekeurd zich minimaal veertig sites bevinden die persoonsgegevens niet over een beveiligde verbinding sturen, wat wel wordt geëist door Thuiswinkel.org om deze certificering te verkrijgen. Kwaadwillenden kunnen op deze websites zonder veel moeite gegevens van consumenten 'afluisteren'. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gedupeerden, waarbij de onderschepping zelfs kan oplopen tot een gerichte diefstal of identiteitsfraude.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: