abonneren

Veel overheidssites zijn onveilig

Startte minister Hirsch Ballin vorige week nog een campagne om de burger te wijzen op veilig internetten. Nu blijkt dat ruim 80% van de overheidssites niet veilig zijn.Volgens een onderzoek van Networking4all, een organisatie die regelmatig onderzoek doet naar de veiligheid van op het web. Zijn 570 van de 684 onderzochte overheidswebsites niet veilig.

De websites van de overheid bieden criminelen ruimschoots de gelegenheid zonder problemen persoonsgegevens van Nederlanders te achterhalen. In het slechtste geval is het mogelijk de complete identiteit van een persoon over te nemen. De gevolgen hiervan zijn niet te overzien en gaan veel verder dan bijvoorbeeld bij creditkaart fraude.

Volgens Networking4all is de overheid van deze dramatische cijfers op de hoogte. Het is daarom schrijnend dat dezelfde overheid, die zijn eigen zaken niet op orde heeft, ons met een belerend vingertje gaat vertellen dat we veilig moeten internetten.

Zeker bij organisaties die hun sites wel veilig hebben gemaakt, komt deze campagne over als het ‘horen luiden van de bel zonder te weten waar de klepel hangt'. Erger is dat de overheid niet haar eigen verantwoordelijkheid neemt, terwijl ze de wettelijke verplichting en de mogelijkheden hebben de burger de veiligheid te garanderen.

Voor wie het belangrijk vindt, op www.isdezesiteveilig.nl is het mogelijk te controleren of een site veilig is.

Bron: ANP

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie