abonneren

Veel notebooks, weinig desktops op de CES

Maandag gaat in Las Vegas de CES van start, 's werelds grootste beurs op het gebied van consumentenelektronica. Uiteraard wordt er op internet al druk gespeculeerd welke primeurs en trends op de CES te zien zullen zijn. Over één ding lijkt iedereen het eens: veel desktop-computers zullen er niet getoond worden.Het zullen vooral notebooks zijn waar fabrikanten goede sier mee willen maken. In de Verenigde Staten heeft de verkoop van notebooks die van desktops inmiddels ingehaald en het zal niet heel lang meer duren voordat dat ook in de rest van de wereld het geval zal zijn.
Dat zal nog niet in 2008 zijn (dan zal, volgens IC Insights, 42% van alle verkochte computers een laptop zijn), maar waarschijnlijk wel in 2010 of 2011.


Niet alleen op de CES zullen veel gestroomlijnde en lichtgewicht notebooks te zien zijn. Naar verwachting zal Apple tijdens Macworld, een week later, met een klein notebook komen. Ook hierbij zal de nadruk liggen op draagbaarheid. Werden notebooks voorheen vaak gewoon thuis gebruikt, tegenwoordig lijkt de consument – met dank aan wifi, hotspots en 3G – toch steeds vaker de notebook mee te willen nemen. Hoe lichter, hoe beter dus.

Dat notebooks steeds populairder worden hangt ook samen met technische ontwikkelingen. Snelheid, processor en de capaciteit van de ingebouwde schijf liepen lang achter bij de desktop-pc, maar anno 2008 presteren notebooks steeds vaker minstens zo goed als desktops. Neem opslagruimte: gisteren nog maakte Hitachi bekend een laptop-HD op de markt te brengen van 500 GB. Asus heeft al toegezegd nieuwe modellen laptops met deze harde schijf uit te gaan rusten.

Daarnaast is de grafische kwaliteit ook sterk verbeterd. Zowel ATI als NVidia hebben chipsets voor laptops geíntroduceerd waarmee het op laptops bijvoorbeeld net zo goed gamen is als op desktops.

En, last but not least, het feit dat laptops steeds betaalbaarder worden draagt uiteraard ook bij aan het succes. Anno 2008 heb je voor 500, 600 euro al een laptop, terwijl je een paar jaar geleden minimaal 1000 euro kwijt was.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: