Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Veel mis met overstapservice van internetproviders

Ondanks de afspraken die de overheid gemaakt heeft met de internetproviders gaat het overstappen naar een andere internetprovider vaak moeizaam.
Staatsecretaris Heemskerk heeft met de providers afgesproken dat per 1 januari 2009 consumenten bij een overstap in 95% van de gevallen maximaal een etmaal zonder internet mogen zitten.

Volgens een onderzoek van de Consumentenbond, zit ruim één op de vijf overstappers langer dan 24 uur zonder internet en bij 12% duurt het meer dan vijf dagen voordat de internetverbinding werkt. Uit het onderzoek van de bond blijkt dat de doelstelling van de Staatssecretaris niet wordt gehaald. Als de aanbieders niet op korte termijn alsnog aan de afspraak voldoen dan moeten er wettelijke maatregelen komen om het overstappen naar een andere internetprovider voor consumenten te vereenvoudigen en te versnellen, aldus de Consumentenbond.

Om het wisselen van aanbieder te vergemakkelijken hebben de internetproviders een overstapservice in het leven geroepen. De speciale url voor overstappen (‘/overstappen' achter de webnaam van de provider) is onder het grote publiek vrij onbekend. Uit het onderzoek van de bond blijkt dat 64% van de ruim 800 ondervraagden niet weet dat bij de grote providers de webpagina overstappen op deze manier direct op te roepen is. Van hen die wel gebruikmaken van de overstapservice gaat het overstappen naar een andere internetaanbieder iets soepeler. 22% van alle overstappers zit langer dan een dag zonder internet, tegenover 16% van de overstappers die een overstapservice gebruikten.

Toch werkt ook de overstapservice niet optimaal. Overstappers worden ook dan nog geconfronteerd met een abonnement van de oude aanbieder dat niet is stopgezet (33%), een aansluiting bij de oude aanbieder die te laat is afgesloten (23%), een aansluiting van de nieuwe aanbieder die niet op de afgesproken datum werkt (20%) en de oude internetprovider die nog steeds rekeningen stuurt (18%). Ook komt het voor dat de oude provider de aansluiting voortijdig afsluit.

Huiswerk dus voor de providers. Overigens blijkt het wisselen tussen adsl-aanbieders vele malen langer internetonderbreking op te leveren (31% langer dan 24 uur offline), dan overstappen van of naar een kabelaanbieder (17% langer dan 24 uur zonder internet).

De Consumentenbond is van mening dat men makkelijk, snel en eenvoudig moet kunnen overstappen naar een andere aanbieder. 53% van de ondervraagden uit dit onderzoek, geeft aan voor de prijs over te stappen naar een andere aanbieder.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

dinsdag 16 januari

Laatste reactie