abonneren

Veel interesse maar ook problemen voor Apple's Leopard

Het was er niet zo druk als op de dag dat de iPhone werd gelanceerd, maar toch stonden voor veel Apple-winkels in de VS tientallen mensen in de rij om als eerste hun hand te leggen op Mac OS X Leopard, de nieuwste versie van Apple's besturingssysteem.Het was niet nodig om uren - soms in de stromende regen - in de rij te staan. Het nieuwe besturingssysteem was ook te koop via de online winkels van Apple en Amazon.Alle Apple-winkels hadden ook genoeg voorraad dat niemand bang hoefde te zijn dat Leopard dezelfde dag uitverkocht zou zijn.

'Evolutie, geen revolutie'
Critici omschrijven Leopard in het algemeen als 'evolutionair, niet revolutionair'. Technologie-uitgave Ars Technica concludeert dat Apple het oude systeem Tiger van voor tot achter goed heeft opgepoetst.

Een van de grootste veranderingen onder de motorkap is dat het besturingssysteem 'opgewaardeerd' is tot volwaardige Unix-variant. Apple kreeg voor Leopard het zogeheten Unix 3-certificaat. Enkel HP, IBM en Sun ontvingen dat certificaat in het verleden voor hun besturingssystemen.

Tijd en Ruimte
De belangrijkste nieuwe functies in Mac OS X Leopard zijn Time Machine en Spaces. De applicatie Time Machine maakt regelmatig back-ups van het gehele besturingssysteem op een externe harde schijf. Hierdoor heeft de gebruiker de beschikking over een digitale tijdsmachine waarmee hij terug in de tijd kan gaan om elk bestand terug te vinden.

Met Spaces kan een gebruiker switchen tussen vier verschillende virtuele werkomgevingen. Een gebruiker kan bijvoorbeeld een aparte muziekwerkomgeving aanmaken waar hij met muziekbestanden kan werken, een kantoorwerkomgeving waar hij documenten en spreadsheets kan creëren en bewerken, en een internetwerkomgeving waar hij aan websites kan werken.

Opstartproblemen na installatie Leopard
De langverwachte introductie van het nieuwe besturingssysteem is echter voor veel mensen uitgelopen op een flinke teleurstelling. Installatie van het systeem via een upgrade resulteerde bij veel gebruikers in een onheilspellend blauw scherm dat zelfs na vele uren wachten niet verdween. Het enige dat volgens veel klagers restte, was de machine rebooten en vervolgens opnieuw installeren.

Inmiddels heeft Apple op zijn website het probleem onderkend en er een oplossing voor gevonden: opnieuw installeren via de optie 'Archive and Install', waarbij de oude systeembestanden moeten worden verplaatst. Als alternatief kunnen gebruikers er eventueel ook voor kiezen om via de command line bepaalde 'application enhancement software' te verwijderen.

Apple-helpdeskmedewerkers raadden dit weekend Mac-gebruikers nog aan om rustig af te wachten tot het blauwe scherm verdwijnt. Op de fora vertellen veel mensen echter dat dit soms wel twee tot drie uur duurt. En dat ze dat geduld niet hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie