Vaarwel lcd-tv: Canon komt in 2008 met SED-tv!

Canon heeft eindelijk groen licht gegeven aan een project dat massaproductie van SED-tv's mogelijk moet maken voor 2008. SED combineert de voordelen van lcd met die van de ouderwetse beeldbuizen: een enorm hoog contrast tegen een laag energieverbruik.SED, oftewel de Surface-Conduction Electron Emiteer Display, is een project dat Canon samen met Toshiba heeft opgezet. SED-displays werken net als een traditionele beeldbuis: electronen botsen tegen een fosforoppervlak dat zo wordt opgelicht.

Het verschil tussen een beeldbuis en SED is dat er niet meer gebruik wordt gemaakt van een electronenstraler. In plaats daarvan worden er electrische ladingen gestuurd tussen paren van electroden. Op de plekken waar electronen tussen de electroden verspringen licht het fosforscherm op.

Het grote voordeel van deze methode is dat de schermen erg dun kunnen zijn: een monitordikte van tien centimeter is geen probleem. Het contast is ook uitstekend: een contrastratio van 100.000 : 1 is geen probleem, en het energieverbruik is ongeveer half dat van lcd-tv's.

De demomodellen die Toshiba en Canon al hebben gedemonstreerd konden rekenen op een warm onthaal. De grootste factor in het succes (of niet) van de technologie zal vooral de prijs zijn: lcd-schermen worden steeds goedkoper en het zal lastig worden om met een nieuwe technologie tegen deze prijzen op te concurreren.

Bron: BetaNews

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: