abonneren

Vaardigheid Nederlandse internetter middelmatig

Nederlanders gebruiken internet voor steeds meer activiteiten, waarbij vooral jongeren zeer actief zijn. Vergeleken met andere Europese landen heeft Nederland echter niet zoveel vaardige internetgebruikers, meldt het CBS.In Nederland internetten 11 miljoen mensen. In 2007 hebben die 11 miljoen bijna allemaal een zoekmachine gebruikt om informatie te vinden (95 procent) of e-mails met bijgevoegde bestanden verstuurd(86 procent).
Een veel beperkter deel liet berichten achter op chatrooms en nieuwsgroepen, telefoneerde via internet en deelde mappen om muziek of film uit te wisselen (30 procent). Twee op de tien internetters ontwierpen zelf een webpagina.


Oudere internetters van 65 tot 75 jaar ondernemen veel minder activiteiten op het web dan jongeren van 12 tot 25 jaar. Ouderen gebruikten internet in 2007 vrijwel alleen om informatie op te zoeken of om te e-mailen. Jongeren gebruikten internet vooral ook voor andere activiteiten als chatten (54 procent), telefoneren via internet (50 procent) of delen van muziek of films (57 procent).


In 2007 was één op de zeven Nederlandse internetgebruikers zeer vaardig op internet. Hoewel het aandeel internetgebruikers met veel vaardigheden in de afgelopen twee jaar is verdubbeld, ligt het maar net iets hoger dan het gemiddelde in de EU. Nederland staat echter wel bovenaan in Europa voor wat betreft voorzieningen om te kunnen internetten.

Ook in buurlanden Duitsland en België houdt de ontwikkeling van internetvaardigheden geen gelijke tred met de snelle verspreiding van ICT-voorzieningen. In Estland en Finland daarentegen beschikte meer dan één op de drie internetgebruikers over hoge vaardigheden.

Meer dan 80 procent van de internetgebruikers leert vaardigheden op het internet door te doen. Daarnaast worden twee van de drie internetgebruikers geholpen door familie, vrienden of collega's. Het volgen van een cursus wordt vooral door internetgebruikers met weinig vaardigheden genoemd.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord