abonneren

Utrechtse sterrenkundigen ontwikkelen game

Over drie miljard jaar botst onze Melkweg met het sterrenstelsel Andromeda. Gebaseerd op deze en andere verschijnselen in het heelal, ontwikkelen Utrechtse sterrenkundigen de game Collision. Met de gamewillende sterrenkundigensterrenkunde aantrekkelijker en toegankelijker maken voor een breed publiek. ‘We maken een mooie en spannende game die vooral leuk is om te spelen, maar waarbij je tegelijkertijd ook van alles over het heelal te weten komt', aldus de gamemakers.

De sterrenkundigen Diederik Kruijssen (promovendus) en Reinier Zeldenrust (masterstudent) van de Universiteit Utrecht zijn de initiatiefnemers van Collision. De game is geïnspireerd door de toekomstige botsing tussen ons eigen melkwegstelsel en het naburige sterrenstelsel Andromeda. ‘Andromeda is een groot sterrenstelsel dat met zo'n honderd kilometer per seconde op ons afkomt. Door de botsing zullen nieuwe sterren ontstaan, en de zwaarste daarvan exploderen dan als supernova's. Hierbij komt een energie van een triljard atoombommen per seconde vrij', aldus de makers in de Utrechtse universiteitskrant Ublad.

Red de mensheid
Aan de speler van Collision is het de taak om de mensheid voor deze desastreuze botsing te redden. Met een ruimtevloot zoekt de speler naar een nieuwe leefbare planeet in het heelal. Tijdens deze zoektocht komt hij allerlei sterrenkundige verschijnselen tegen, die hij moet zien te vermijden of waar hij juist gebruik van kan maken. Zo kan de speler de zwaartekracht van een ster gebruiken om de koers van zijn ruimtevloot te veranderen.

Internetcommunity
Naast de game willen de makers een uitgebreide community op internet opzetten, waar spelers kunnen communiceren over hun bevindingen en waar voor geïnteresseerden meer achtergrondinformatie te vinden is. Kruijssen: ‘En wie weet komen er wel suggesties uit die ons nieuwe wetenschappelijke inzichten kunnen opleveren. Door die in simulaties te verwerken, creëren we weer nieuwe werelden voor het spel'.

Hoofdprijs
De game Collision is de Utrechtse inzending voor de Academische Jaarprijs. Drie jaar geleden nam NRC Handelsblad het initiatief voor deze prijs om wetenschappers aan te moedigen hun onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. De Utrechtse onderzoekers hopen op 11 juni de hoofdprijs van 100.000 euro te winnen om de game verder te ontwikkelen.


Trailer Collisionwww.collisiongame.nl.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord