abonneren

USB 3.0 introductie op Intel Developer Forum

De komende generatie van de usb-technologie (Universal Serial Bus) begint van de grond te komen. Intels Devolopers Forum (IDF) wordt volgende week het podium waarop de eerste usb-3.0 apparaten getoond worden.Het Intel Developers Forum is een jaarlijks door Intel georganiseerde conferentie waarop technologische ontwikkelingen worden aangekondigd, besproken toegelicht en soms gedemonstreerd. Volgende week donderdag zal op de IDF een Fujitsu laptop, een high-end videocamera en een solid state drive voorzien van usb-3.0-technologie aan de aanwezigen worden getoond.

Usb-verbindingen worden momenteel alom gebruikt op vrijwel alle computers en randapparaten net als op een toenemend aantal consumentenelektronica producten. Usb-3.0 wordt ook wel aangeduid als "superspeed-usb". De transfersnelheid van deze nieuwe generatie usb is ongeveer 10x zo hoog als de bestaande, terwijl tegelijkertijd het energieverbruik efficiënter wordt.

Verwacht wordt dat apparatuur met voorzien van usb-3 eind dit jaar of begin volgend jaar op de markt komen. De specificaties van de nieuwe technologie zijn ontwikkeld door Intel, Hewlett-Packard, Microsoft, NEC, ST-Ericsson en Texas Instruments.

Op de demonstratie is een Fujitsu notebook met ingebouwde usb-3.0 poorten te zien zijn die gebruik maken van een NEC "host controller"chip. Het notebook zal gegevens uitwisselen met een externe SuperSpeed usb-drive van Buffalo Technogy.

Ook zal er een Sony videocamera via SuperSPeed met een laptop worden verbonden die ongecomprimeerde hd-video uitwisselen. Vooral voor video-camera's is de nieuwe standaard een aanwinst voor het sneller oversturen van de gigabytes aan videomateriaal. Het onlangs door Asus aangekondigde maar uitgestelde moederbord met de NEC usb-3.0 controller zal nu ook gedemonstreerd worden.

De maximale snelheid van usb 3.0 is 4,8 Gbits/seconde. Hoewel er gestreefd wordt naar compatibiliteit met de bestaande usb-standaarden, blijken er in de praktijk nog wel eensproblemen op te treden bij het gebruik oudere usb-apparatuur gekoppeld aan een usb-3.0-poort.

Via: Cnet http://news.cnet.com/8301-13924_3-10355745-64.html?tag=mncol;txt

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: