abonneren

[Update] Google's Android geen OS maar mobiel platform

Een dag nadat Google-baas Eric Schmidt zijn nieuwe open-source mobiele platform Android aankondigde, zijn we niet veel wijzer geworden over wat Android nou precies is en doet.Veel mensen dachten dat Android de GPhone was; een mobiele telefoonwaarvoor Google het besturingssysteem ontwikkelt. Maar Android blijkt een softwareplatform te zijn datgebaseerd is opLinux.

Volgens Andy Rubin, Google's directeur van mobiele platformen, is Android het eerste echt open platform voor mobiele apparaten. Het platform bestaat uit alle software die nodig is voor een mobiele telefoon: een OS, een grafische user-interface (GUI) en een aantal applicaties, waaronder Google's Gmail en Maps. Android is open-source waardoor bedrijven geen licenties hoeven te betalen om er applicaties voor te ontwikkelen. Hierdoor kan de prijs van een mobiele telefoon waarop Android draait flink worden verlaagd.

Een groep van 34 bedrijven, waaronder Google, Motorola, HTC, Sprint, T-Mobile en Qualcomm, hebben de Open Handset Alliance (OHA) opgericht om het platform verder te ontwikkelen en te verrijken. Steve Horowitz, Engineering Director bij de OGA, zegt in een videoboodschap: "Er is niet een enkele Gphone. Wat we doen is er voor zorgen dat de gehele industrie duizenden Gphones kan ontwikkelen."

Google geeft op 12 november aanstaande een eerste blik op de Android Software Development Kit (SDK). Als alles volgens planning verloopt zullen halverwege volgend jaar de eerste mobiele telefoons waarop Android draait te koop zijn.

Update: PCM sprak vanmiddag met Rich Minor van Google's technische team. Volgens Rich is de browser die meegeleverd wordt met Android een variatie op de Safari-browser. Android zal compleet open zijn - ook voor de eindgebruiker - maar externe ontwikkelaars kunnen zelf bepalen of gebruikers bij de broncode van hun applicaties kunnen. Rich verwacht niet dat de gemiddelde gebruiker in de broncode van Android zal duiken. Android heeft ondersteuning voor touchdisplays waardoor iPhone-achtige mobiele telefoons mogelijk zijn. Android is geoptimaliseerd voor standalone apparaten met kleine beeldschermen en 12-key toetsenborden. Hierdoor zou Android ook gebruikt kunnen worden voor setup boxes, mini-computers en televisies.


Meer informatie
: www.openhandsetalliance.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie