abonneren

Universiteiten lanceren peer-to-peer videoprogramma

De TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam lanceren op 23 mei Tribler 4.0, een nieuw computerprogramma waarmee gebruikers filmpjes kunnen kijken op Internet. De universiteiten maken hiermee omstreden peer-to-peer technologie toegankelijk voor de Nederlandse en de internationale omroepen. De Publieke Omroep en de BBC zijn ook aanwezig bij de workshop rondom de lancering van Tribler.
Zij geven daar hun visie op de toekomst van TV via Internet en de rol die Tribler daarin speelt. Het aanbod van digitale TV via Internet is op dit moment sterk in ontwikkeling.

Tribler is gebaseerd op peer-to-peertechnologie. Dit betekent dat alle mensen die het programma gebruiken, samenwerken bij het verspreiden van het televisiesignaal. Hierdoor kan een televisieproducent tegen lage kosten een groot publiek bereiken. Ook is de producent niet meer afhankelijk van de beschikbare tijd op een zender. In feite zouden zelfs particulieren kunnen gaan uitzenden via Tribler. Dit soort door consumenten geproduceerde videobeelden zijn nu erg populair op Internet.

Peer-to-peertechnologie wordt voor steeds meer toepassingen gebruikt zoals telefonie, bestanden delen en chatten. De Nederlandse overheid financiert het I-Share project waarin nieuwe peer-to-peertechnologie zoals videodistributie wordt onderzocht. Tribler is ontwikkeld in het I-Share project, dat deel uitmaakt van het Freeband BSIK-programma. Hiermee wordt ingespeeld op de toekomst waarin peer-to-peertechnologie een platform wordt net zoals het World Wide Web dat nu is.

Sinds de start van het Tribler project vorig jaar is met onderzoekers van verschillende faculteiten aan Tribler 4.0 gewerkt. 'Onder de motorkap' zijn er vernieuwende technieken toegepast op het gebied van direct afspelen, aanbevelingen en samenwerken. De werking van deze systemen in de praktijk levert interessante nieuwe inzichten op voor de wetenschap. Ook de gebruiksvriendelijkheid is verbeterd.


Website: Tribler.org

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord