Universal wil nu ook geld zien voor verkochte iPods

Universal Music Group wil een deel van de opbrengsten van elke verkochte iPod. Universal heeft al een dergelijke afspraak met Microsoft over de Zune. De platenmaatschappij denkt dat het recht heeft op een deel van de opbrengst omdat de meeste muziek op mp3-spelers toch illegaal is.Volgens Universal is het meerendeel van de muzieknummers op muziekspelers illegaal. Daarom vindt het bedrijf het niet meer dan rechtvaardig dat het een gedeelte van de verkoopprijs ontvangt om zo voor de inkomsten die het bedrijf misloopt op muziek te compenseren.

Dat Microsoft akkoord is gegaan met deze regeling is niet zo vreemd: het bedrijf had inhoud nodig voor de URGE-muziekwinkel en met Universal aan hun zijde zijn ze verzekerd van een enorm muziekaanbod. Helaas is nu wel de toon gezet voor andere platenlabels, die zich nu ook achter het oor krabben en vragen wat er nog meer te halen valt bij Microsoft en Apple.

Economen pleiten al jarenlang voor een dergelijk model waarbij een gedeelte van de opbrengsten van de hardware verdeeld wordt onder de platenmaatschappijen. Op deze manier kunnen de platenmaatschappijen niet meer claimen dat ze verliezen lijden door piraterij en hoeft er ook niet meer zo strict met drm omgegaan te worden. Helaas is dat weer teveel gevraagd: een drm-vrij model betekent dat het onmogelijk is om klanten aan een eigen muziekdienst te binden.

Bron: Ars Technica

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: