abonneren

Uitstel voor nieuwe Firefox door Chrome?

Hoewel Mozilla zojuist de tweede alfa-versie van Firefox 3.1 heeft vrijgegeven, is de ‘code freeze' (het moment dat er besloten wordt niet verder aan de code te werken en een eventuele beta te gaan klaarzetten) voor deze versie drie weken verschoven. Door Chrome? Feit is dat ook in Shiretoko, zoals de codenaam van de nieuwe Firefox luidt, tabs een veel prominentere rol dan voorheen - net zoals dat in Chrome het geval is.In Chrome wordt gewerkt met tabbladen: elke nieuwe site krijgt een eigen tabblad met eigen browserknoppen.
De tabbladen zijn dynamisch: op het moment dat je zo'n tab naar willekeurig welke plek op het scherm sleept, wordt het een nieuw browservenster. Ook bij Shiretoko spelen tabs een heel belangrijke rol, aldus de website BetaNews die aan de slag gegaan is met de alfa.

Het eerste dat opviel was de ondersteuning voor het drag & drop van verschillende tabbladen tussen geopende browservensters. Wie met Firefox 3.0 werkt kan ook wel een tab uit het ene browservenster naar het andere slepen - alleen wordt dan als het ware de inhoud van het browservenster waar naartoe gesleept wordt overschreven door de gesleepte tab. Bij Shiretoko is dat anders: je kunt content van een geopend browservenster slepen naar een ander geopend venster, zonder dat de pagina opnieuw geladen moet worden.

Het systeem is nog niet perfect, aldus BetaNews. Slepen met pagina's die vooral uit tekst bestaan leverde geen problemen op, maar pagina's met veel beeld en veel navigatieknoppen overleefden het gesleep niet altijd.

Ook blijkt dat het nu mogelijk is om te draggen en droppen tussen toolbars van verschillende geopende browservensters. Volgens BetaNews is dat ook een sterke overeenkomst met Chrome. Wat nog niet kan is een tab uit het ene venster verslepen naar de bookmarks-lijst van een ander venster.

Tenslotte heeft Shiretoko ingebouwde video- en audio-codecs. Voor webbouwers betekent dit dat er gebruik gemaakt kan gaan worden van de VIDEO- en AUDIO-tag die ook opgenomen zullen worden in de nieuwe generatie xhtml, HTML 5.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie